3dots.ro

Cum scapi de un termometru cu mercur? Simpla lui detinere este infracțiune și se pedepsește cu închisoare până la 7 ani

Cum scapi de un termometru cu mercur? Simpla lui detinere este infracțiune și se pedepsește cu închisoare până la 7 ani

Exasperat de încercările fără succes de a scăpa în mod legal de cele două termometre cu mercur pe care le deține, un proces simplu, un sucevean a cerut ajutorul redacției Monitorul de Suceava.

”Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial.

Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a relatat suceveanul.

În urma demersului jurnaliștilor de a identifica o instituție a statului care să explice cum se poate scăpa legal de un termometru cu mercur s-au obținut, evident, niște răspunsuri cât se poate de ineficiente pentru un cetățean conștient că dacă ar închide ochii și le-ar arunca oriunde ar vedea cu ochii, ar contamina terenul respectiv.

De la DSP, ISU și Prefectură nu s-au primit soluții. Nici la farmacii nu se poate, deși există din 2023 o lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, care nu are încă norme de aplicare.

Răspunsul primit de la Poliție a fost cel mai interesant. Comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Suceava, a declarat că, din anul 2014, ”simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, conform art. 359 din Codul penal.

Persoanelor care sunt depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice, iar pentru această infracțiune pedeapsa prevăzută este închisoare de la 2 la 7 ani.

Logic, dacă suceveanul s-ar fi prezentat din proprie inițiativă cu cele două termometre la Poliție,  i s-ar fi deschis dosar penal. Mai mult decât atât, conform principiului că ”poluatorul plătește”, omul ar fi fost obligat să achite costul neutralizării deșeului de substanță periculoasă.

Cel mai pertinent răspuns primit în cazul suceveanului a venit de la managerul unei firme de salubritate din Suceava, care, pentru că în județ nu are activitate nicio firmă de salubritate care să fie este autorizată pentru deșeuri periculoase, a indicat o firmă specializată din Bacău.

Reprezentantul firmei băcăuane a spus că termometrele pot fi preluate oricând de la deținător, indiferent din ce localitate, contracost: 190 de lei/bucata, plus TVA.

Deci pentru a scăpa de cele două termometre, suceveanul ar trebui să plătească în jur de 400 de lei….

”Sunt bani pe care în momentul ăsta nu-i am. Am un copil pe care îl întrețin în facultate. Când voi fi mai potent financiar voi suna la firma din Bacău și voi rezolva problema”, a afirmat bărbatul.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs