Probe pentru a fi testate pentru noul coronavirus, trimise pentru pile și relații politice

29 Feb 2020 | scris de Monica Pavelescu

Orice situație de criză din societate pare să scoată la lumină și mai multă mizerie umană...

Probe pentru a fi testate pentru noul coronavirus, trimise pentru pile și relații politice

Șefa Direcției de Sănătate Publică din județul Gorj, Carmen Ivanov, a fost demisă vineri de ministrul sănătății, Victor Costache. Decizia a fost luat[ după ce au existat suspiciuni cu privire la raportarea corectă a situației locurilor de carantină.

O altă suspiciune ce planează asupra șefei DSP est că din Gorj au ajuns la Institutul Matei Balș solicitări de testare pentru COVID-19 pe alte criterii decât cele medicale. Mai direct spus, după pile și relații politice, doar pentru liniștirea acestor persoane privilegiate, chiar dacă ele nu au avut contacte directe cu o persoană infectată.

Potrivit unor surse locale citate de Digi24, oameni cu influență din județul Gorj au făcut presiuni către DSP să meargă și să preleveze probe de la apropiați ai lor care pur și simplu doar au trecut, de exemplu, pe strada pe care a mers italianul infectat cu coronavirus.

Personalul de la DSP, în loc să se concentreze pe contacții direcți ai persoanei infectate, așa cum ar trebui să se întâmple în această anchetă epidemiologică, ar fi trimis la Institutul Matei Balș foarte multe probe care nu au legătură cu acești contacți direcți, care, în plus, ar trebui izolați.

Din Gorj au fost trimise peste 120 de teste, despre care directorul DSP a declarat că ar fi de la persoane aflate ”în carantină”, dar care nu se aflau într-o astfel de situație, pentru că în Gorj nici măcar nu există spații de carantinare, inclusiv contacții direcți ai italianului aflându-se în izolare la domiciliu.

 Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Bucureşti, a confirmat că s-au primit foarte multe solicitări de teste, ceea ce îngreunează activitatea laboratorului pe care îl conduce, și le cere autorităților sanitare locale să dea dovadă de responsabilitate.

”Da, au venit foarte, foarte multe teste, în total peste 250 de teste, la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. Problema este că sunt momente când sosesc extrem de multe teste și este de datoria autorităților de sănătate publică locală să selecteze exact acele persoane pentru care se recomandă testarea.

Deci cei care au venit în contact direct cu un pacient confirmat ca fi având această infecție, pentru că altfel, dacă vom trimite teste de la persoane care pur și simplu au trecut pe strada pe care a trecut cineva infectat cu două zile înainte, atunci capacitatea de diagnostic să știți că este limitată, în orice țară din lume, și este foarte greu să faci deosebirea între cazurile care într-adevăr trebuie diagonosticate și cei care nu au nevoie de acest tip de diagnostic”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.


CLICK - Follow us on Google News