Tibi Uşeriu a terminat Yukon Arctic Ultra! «Un eşec nu e un capăt de drum. E parte dintr-un proces de învăţare»

06 Feb 2020 | scris de Anita Raicu

După aproape șapte zile de eforturi supraomeneşti, în luptă cu condițiile extreme din nordul Canadei, Tibi Uşeriu a reușit să termine pe propriile picioare maratonul de circa 500 de kilometri Yukon Arctic Ultra.

Tibi Uşeriu a terminat Yukon Arctic Ultra! «Un eşec nu e un capăt de drum. E parte dintr-un proces de învăţare»

În ciuda problemelor fizice pe care le-a avut - cu stomacul, l-au durut degetele pe care aporape le-a pierdut anul trecut, la aceeaşi competiţie, şi a frigului fost crâncen, românul a trecut linia de sosire, fiind singurul sportiv care a mai terminat cursa în afara elveţianului Fabian Imfeld, clasat pe primul loc.

”Acum un an era scos din cursă după numai 24 ore, cu degetele de la picioare degerate.

A fost un an foarte greu pentru Tibi. Rănile de după degerături se vindecă foarte lent, pielea nouă care se formează este extrem de sensibilă, așa că participarea la Yukon Arctic Ultra 2020 a fost pentru el un test extrem de important.

A fost o ediție extrem de dificilă : 21 au plecat în cursă și numai 2 au ajuns la final.

Cum cursa de sănii trase de câini nu a pornit din Whitehorse în acest an, traseul nu a mai fost bătătorit, așa că poteca a fost acoperită de zăpadă proaspătă, făcând înaintarea mult mai dificilă. Temperaturile au scăzut treptat și s-a ajuns la -39 grade. Așa se face că în final numai doi au reușit să ajungă la final.

Scopul principal a fost să ajungă la final. Avea nevoie de reușita asta după incidentul de anul trecut. Avea nevoie de un nou punct de referință. Avea nevoie să afle dacă se mai poate baza pe picioarele lui.

A plecat timid, neîncrezător, dar a terminat cu zâmbetul pe buze și cu îndredere în el. Exact ce iși dorea de la această cursă.

A fost un efort colosal, imposibil de descris în cuvinte. Poate iși va face el timp la un moment dat să ne povestească.

Tibi are un vis tare frumos, acela că într-o bună zi vom putea alerga pe Via Transilvanica.

S-a dus acolo ca să-și facă visul cunoscut. A și făcut un filmare în timpul concursului, film pe care noi l-am postat pe pagina noastră.

Vă anunțăm cu mare bucurie că au fost 160 donatori și că s-au strâns 10215 lei, așa că am mai făcut câțiva pași către capătul acestui drum, lucru pentru care vă mulțumim din toată inima.

Oameni dragi, oameni frumoși, așteptăm cu drag să fim iar împreună”, este anunțul postat pe pagina de Facebook Tășuleasa Social.

Anul trecut, când nu reușea să termine cursa, Tibi Ușeriu făcea următoarea declarație - un adevărat crez, nu numai pentru sportivi, ci pentru cei care vor să-și împlinească cu adevărat visele.

”Un lucru îmi stă în gât ca un os de peşte şi anume «Lucrul început şi nedus la capăt». Uneori în acest «nedus la capăt» apare fiindcă eşecul şi-a vârât coada în poveste. Ca mine, la Yukon Arctic de anul trecut când am îngheţat, fără măcar să-mi dau seama.

Drept urmare, am fost scos automat din cursa pe care îmi propusesem să o duc la capăt. Şi am fost trimis la spital. M-am simţit cam ridicol, recunosc. Am venit acasă cu coada între picioare. Supărat pe mine, pe lume. Mi-a trecut, dar n-am uitat.

Ce e de fapt un eşec? Un profesor dur, care adoră să-ţi dea lecţii usturătoare, pe care le ţii minte toată viaţa. Un eşec nu e un capăt de drum. E parte dintr-un proces de învăţare. Dacă eşecul te încurcă în drumul tău spre glorie, poate că e timpul să înveţi ceva, să te smereşti mai mult. Mereu îmi repet asta când o dau de gard.

Am venit aici la Yukon Arctic din nou. Sunt aproape de start, dar cu gândul la finiş. Va fi greu. Plec însă cu speranţa să duc la bun sfârşit ce am început. Am în minte o listă lungă de oameni dragi, susţinători, suporteri. Am în minte Via Transilvanica , poate cel mai frumos proiect în derulare în care suntem implicaţi noi toţi, cei de la Tăşuleasa”, spunea Uşeriu înainte de plecarea în concurs.