Timișoara. Relatarea unui român despre interviul de angajare la IKEA: ”Cum făceau MLM-urile pe vremuri, am plecat scârbit!”

Timișoara. Relatarea unui român despre interviul de angajare la IKEA: ”Cum făceau MLM-urile pe vremuri, am plecat scârbit!”

Un timișorean  s-a înscris pentru un loc de muncă în cadrul companiei IKEA și a relatat experiența prin care a trecut în cadrul procesului de recrutare a personalului organizată de departamentul de resurse umane al retailerului suedez.

Timișoreanul lucrează în domeniul artistic, e fotograf,  și e pasionat de arhitectură. El susține că a avut în trecut și 28 de angajați în subordine, iar la IKEA a aplicat pentru mai multe posturi disponibile, inclusiv cele aflate la baza piramidei.

”Eu m-am dus acolo într-un context zonal. Locuiesc foarte aproape și sincer m-a atras conceptul ăsta, ideea, și consider că sunt destul de capabil”, a declarat bărbatul.

El susține că și-a stabilit ca prag acceptabil un salariu de 3.500 de lei net, iar la un moment dat a fost chemat la interviul de angajare, organizat la Hotel Continental din Timișoara.

Și acolo au început primele probleme, timișoreanul  susține că interviul s-a desfășurat atipic față de modul în care și-l închipuise, cu o întârziere de 40 de minute față de ora stabilită, într-o sală în care se mai aflau alte 15 persoane.

”Eu sunt bucuros că a venit IKEA. Îmi place marca, îmi plac produsele lor. Nu îmi place modul ăsta al firmei de recrutare. M-a scârbit. Nu poți să mă bagi prin bucătărie pe la Conti. Iertați-mă. Eram într-un sacou, cu cravată. Parcă totuși…

Stau o jumătate de oră la recepție ca să ce? Păi dacă m-ai chemat la o oră, ora aia e. Că eu nu am sunat-o pe doamna să îi spun că sunt în taxi, să mă mai aștepte puțin că am o treabă. Acolo mi-am dat seama că astea sunt așa … românisme.

Nu mai bine mă chemai într-un birou și discutai cu fiecare un sfert de oră? Nu trebuie să mă ții două ore jumătate să ascult povestea unuia și altuia. Și după aceea: ‹părăsiți sala și vă sunăm noi dacă e nevoie›”, a declarat timișoreanul pentru cotidianul Adevărul.

El mai spune că în sala în care au fost chemați candidații ”doamna de la HR” a prezentat conceptul IKEA ”cum făceau MLM-urile pe vremuri”.

Timișoreanul susține că printre candidați a remarcat oameni disperați, dispuși să lucreze orice, doar să aibă siguranța locului de muncă.

”Era o doamnă care a spus cu disperare în ochi: ‹Eu îmi doresc orice, pot să și mătur, să știți, da’ eu vreau să ies de aici la pensie, să nu mai schimb alte locuri de muncă pentru că nu mă mai ia nimeni›.

Era o doamnă care fusese profesoară, știa trei limbi străine și ea mergea pentru un post de lucrător comercial.

De față cu doamna de la HR i-am spus: ‹Doamnă, de ce nu mergeți la o grădiniță, lucrați cu niște copii?›. A fost o comunicare destul de liberă. Ne-ați adus în grup, suportați efectul de turmă”, a declarat timișoreanul.

Candidatul a spus că salariile oferite porneau de la 2.100 de lei ”în mână”, cu posibilitatea de a beneficia de sporuri pentru zilele de weekend și posibilitatea de a ajunge la 3.000 de lei sau mai mult după o anumită perioadă.

”Mie spune-mi ce-mi dai acum pentru că tu cu 2.100 nu poți să… O femeie a spus: ‹Bun, ne decontați transportul?›. Și doamna a spus ‹în anumite circumstanțe, că dacă stați în oraș nu o să vi se deconteze autobuzul›.

‹Păi da, dar stau în capătul celălalt al orașului›. ‹Nu e problema noastră›. E o chestie îmbrăcată așa… în anumite condiții se acordă bani de transport”, a mai declarat timișoreanul.

De asemenea, timișoreanul susține că pe parcursul interviului la care a participat impresia pe care i-a lăsat-o ”doamna de la HR” a fost că ”au venit cu niște aere de București”, cu ”cine suntem noi, ce facem noi, am adus IKEA, bucurați-vă”.

”Când am întrebat dacă nu s-ar putea negocia un salariu mai bun, doamna a spus: ‹Domnule, puteți să faceți bani foarte mulți. Mergeți și vă angajați agent comercial în vânzări și o să umblați toată ziua, dar aici e IKEA. La IKEA aveți stabilitate, prindeți rădăcini. Banii vin mai târziu›.

Păi nu, că omul are nevoie acum. Eu cred că se construiește o echipă, dar oameni buni, prețurile s-au dublat”, a mai declarat timișoreanul, potrivit căruia a perceput mesajul IKEA în ideea ”nu încercați să cereți mai mult, trebuie să vă simțiți mândri că lucrați pentru noi”.

”Am plecat scârbit”, a mai spus timișoreanul, care s-a declarat nemulțumit și de faptul că nu l-a mai contactat nimeni pentru a-i spune că nu a fost selectat.

Explicațiile IKEA despre procesul de recrutare
În urma mărturiei timișoreanului care a participat la interviu de angajare al IKEA, cotidianul Adevărul a solicitat companiei un punct de vedere.

”Procesul de recrutare în IKEA urmărește o structură foarte bine definită. Prima parte este cea de screening în care colegii de la resurse umane analizează toate candidaturile primite, iar apoi, în funcție de rolul deschis, putem solicita candidaților o evaluare suplimentară.

Pentru noi, oamenii sunt mai mult decât niște CV-uri, de aceea, ne dorim să îi cunoaștem și organizăm un interviu telefonic sau video. Mai mult, candidatul poate fi invitat pentru un interviu în persoană cu colegii de la resurse umane sau cu viitorul manager.

Candidații care au trecut de această primă etapă sunt invitați la IKEA assessmentcenter. Acesta constă într-o sesiune de grup, intre 10-15 participanți, și include o serie de exerciții, simulări de la locul de muncă, teste de evaluare și interviuri, în funcție de rolurile pentru care au trimis candidatura.

Credem că este o modalitate bună de a ajunge să îți cunoști viitorii colegi. Toți candidații sunt informați cu privire la faptul că este o activitate de grup.

Pentru cei care nu se simt confortabili cu aceasta practică, putem organiza o sesiune individuală. Pentru noi, acest proces presupune nu doar cunoașterea candidaților, ci le oferă și lor posibilitatea de a ne cunoaște pe noi.

Iar cel de-al treilea și ultimul pas este contactarea candidaților selectați cu oferta de angajare și discuția pe care o avem cu aceștia. Oferta de angajare este primită pe email pentru a o putea analiza și a lua o decizie informată.

Ne-am luat angajamentul să oferim un sistem de salarizare corect atunci când propunem o ofertă angajare, ținând cont atât de principiile unei plăți egale a muncii, cât și de experiența personală și de calificarea candidaților noștri”.