Un pacient a murit la ATI, după ce a refuzat tratamentul pentru COVID-19. «Spunea că facem experimente pe el»

18 Iul 2020 | scris de Monica Pavelescu

Un bărbat în vârstă de 50 de a ni a fost internat în urmă cu o săptămână la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” cu o formă medie de COVID-19.

Un pacient a murit la ATI, după ce a refuzat tratamentul pentru COVID-19. «Spunea că facem experimente pe el»

Pacientul a refuzat tratamentul cu Remdesivir, pe motiv că nu dorește să fie ”cobai pentru experimente”.

Starea bărbatului s-a agravat și a ajuns la terapie intensivă, unde a murit.

Managerul Spitalului „Victor Babeș”, Cristian Oancea, a declarat, la Digi24, că se întâmplă pentru prima dată când un pacient a refuzat tratamentul cu  Remdesivir, în ciuda faptului că i s-au explicat beneficiile.

Medicii nu au putut face nimic în fața vehemenței și negației pacientului. 

”Pacientul a venit, s-a internat, iar starea lui s-a deteriorat până a ajuns în secția de terapie intensivă. În momentul în catre am vrut să-l punem sub tratament cu Remdesivir. 

Deși colegii mei din Terapie intensivă au insistat cu informații medicale, ca să-l ajute să înțeleagă procesul terapeutic, pacientul a refuzat de mai multe ori, vehement, chiar acuzând personalul din Terapie intensivă că fac experimente pe el.

În fața acestei atitudini, am rămas doar simpli spectatori și starea pacientului s-a înrăutățit de la zi la zi până când astăzi a survenit decesul”, a povestit managerul spitalului, la Digi24.

Remdesivir face parte dintr-un studiu clinic și există un protocol de administrare foarte bine stabilit. Pacientul a devenit refractar în momentul în care a auzit că Remdesivir făcea parte dintr-un studiu inovativ.

Medicamentul este autorizat în Statele Unite, a dat rezultate, iar includerea lui într-un studiu clinic a fost singura modalitate de a-l aduce și în România, a explicat managerul spitalului.

După ce a refuzat Remdesivir, pacientul a fost tratat cu alte produse. ”Tot ce specifica ghidul terapeutic i s-a dat”, a spus dr. Oancea. 

Pacientul putea să fie salvat, dacă medicamentul i se administra la timp, estimează medicul, subliniind că este o dezamăgire și pentru colegii săi din ATI.

”Legal, noi nu avem pârghii. Nu putem să facem bine cu forța. Lumea trebuie să înțeleagă că noi suntem aici o echipă profesionistă, în sprijinul și pentru viața lor”, a precizat managerul.

”Dorința pacientului, atât timp cât este conștient, este suverană, după care, când a intrat în faza de comă, practic nu s-a mai încadrat în criteriile terapeutice de Remdesivir.

Sunt anumite criterii terapeutice pe care dacă pacientul le acceptă, are o șansă. Dacă se trece de acele criterii, practic tratamentul cu Remdesivir nu se mai justifică”, a explicat dr. Cristian Oancea. După ce pacientul a refuzat tratamentul, la o zi, o zi și jumătate deja nu se mai încadra în acele criterii.

Dr. Cristian Oancea a explicat că unele dintre terapiile folosite la acest spital din Timișoara - care în urmă cu câteva săptămâni devenise renumit pentru rata vindecărilor - chiar au dat rezultate. 


CLICK - Follow us on Google News