3dots.ro

Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii e convins că, în România, o persoană poate trăi decent cu 1.400 lei: Avem alimente şi băuturi, îmbăcăminte şi încălţăminte, întreţinere

Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii e convins că, în România, o persoană poate trăi decent cu 1.400 lei: Avem alimente şi băuturi, îmbăcăminte şi încălţăminte, întreţinere

Un studiu realizat de Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), în toamna anului trecut, spune că, pentru un trai decent, în România, o persoană are nevoie de un salariu de 1.400 de lei net.

”Avem aproximativ 1.400 lei pentru o persoană. Avem alimente şi băuturi, îmbăcăminte şi încălţăminte, întreţinerea locuinţei, mobilier, dotarea locuinţei, sănătate, transport, poştă şi telecomunicaţii, educaţie, alte produse şi servicii, hoteluri, cafenele, restaurante. Vreţi să spuneţi că o persoană poate merge şi la resturant cu 1.400 de lei?  Ar fi practic o dată la o lună şi jumătate”, a declarat Sorin Cace, cercetător ICCV, potrivit Observatornews.ro.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului afirma că valoarea reală a coşului minim de cumpărături e dublul salariului minim, bazându-se pe o analiză realizată de o companie privată de consultanţă.

”În România, o persoană singură are nevoie pentru un trai care nu este o teribilă bunăstare, dar un trai minimal decent de 2.700 şi ceva de lei lunar”, a spus Renate Weber.

Economistul Adrian Măniuţiu,  arată că nici măcar nu au fost luate în calcul eventualele economii.

”Şi n-am pus nimic la economii, nişte bani puşi deoparte, măcar 100 de lei, o investiţie minimă, bani de educaţie, bani de distracţie.

Dacă mai adăugăm şi asta, ajungem la un total de 2.850 de lei pe lună. Asta e o sumă minimă sub care un trai decent poate să aibă loc cu foarte mari semne de întrebare, sigur că depinde de la rural la urban”, a afirmat Măniuţiu.

”E un coş care nu are legătură cu realitatea. Şi dacă te uiţi, dincolo de cifre, la ce conţine, nu are legătură cu realitatea. E şi făcut din birou, nu pe teren. În realitate, mulţi dintre români abia reuşesc să ajungă de la un salariu la altul”, spune şi Ştefan Guga, cercetător la o firmă de consultanţă.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs