Tudor Chirilă, în Piaţa Victoriei, legitimat de un jandarm ce duhnea a alcool. Cum a reacționat jandarmul - video

18 Dec 2018

Tudor Chirilă, împreună cu Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, fondatoarele asociaței Dăruieşte Viaţă, au simțit nevoia să fie în Piaţa Victoriei pentru a protesta împotriva preconizatei OUG pen

Tudor Chirilă a mediatizat protestul prin mai multe sesiuni live video pe Facebook din Piaţa Victoriei. La un moment dat, doi jandarmi, o femeie şi un bărbat, s-au apropiat şi le-au cerut să se legitimeze. ”Nu ne daţi cu gaze, nu?“, l-a întrebat în mod ironic Oana Gheorghiu. ”Astăzi nu. Dar când v-am dat noi cu gaze?“, a venit replica jandarmului. ”Pe 10 august“, i-a împrospătat memoria un alt protestatar.

Întrebat care este motivul pentru care îi legitimează, jandarmul a răspuns: ”Am dreptul de a legitima orice persoană. Dvs. nu aveţi o autorizaţie să...“.

Mai multe persoane din grupul de protestatari au sesizat însă că jandarmul mirosea a alcool. ”Am o întrebare. Dvs. aţi consumat băuturi alcoolice acum?“, a întrebat Chirilă, Cum nu a primit un răspuns. a insistat ”V-am întrebat ceva, domnule jandarm. Aţi consumat cumva băuturi alcoolice? Colegul a consumat băuturi alcoolice, puteţi să ne confirmaţi? Aşa cum dvs. ne întrebaţi lucruri, avem şi noi dreptul să ştim câte ceva. De ce nu-mi răspundeţi? Colegul dvs. a consumat băuturi alcoolice?“, i s-a adresat artistul jandarmeriţei, care a negat. 

”Împreună cu mai mulţi cetăţeni suntem legitimaţi de un domn care pare că a consumat băuturi alcoolice“, continuă Chirilă, în timp ce alte persoane solicită apelarea poliţiei. Iritat de insistenţa protestatarilor, jandarmul s-a întors şi a plecat fără niciun alt comentariu. 

”Eram cu bannerul şi a venit un jandarm, mirosea a alcool, ne-a legitimat şi când l-am depistat că miroase a alcool, a traversat ilegal şi s-a dus în treaba lui. Era împreună cu o domnişoară care îi ţinea partea“, a mai spus Chirilă.

Ulterior, el a revenit cu precizări: ”Un jandarm care duhneşte a alcool legitimează cinci oameni care stau cu un banner pe un trotuar. Jandarmul duhnind a alcool e în exerciţiul funcţiunii. La 112 operatorul nu consideră o urgenţă faptul că un jandarm beat legitimează oameni paşnici pe un trotuar. Oare e o urgenţă dacă jandarmul băut devine agresiv?“

Chirilă a explicat şi motivul pentru care se află în Piaţa Victoriei pentru că nu poate accepta pur şi simplu ca Guvernul să dea ordonanţă de urgenţă pentru amnistia şi graţierea ”hoţilor şi a grupurilor infracţionale“.

”Ne aflăm în Piaţa Victoriei, aş vrea să vă spun că sunt 15.000 de oameni care să protesteze împotriva nemerniciei ăsteia cu graţierea şi amnistia prin ordonanţă de urgenţă, dar nu sunt. Suntem trei oameni pe trotuar, legal, ăştia suntem, trei oameni care am venit cu o pancartă care, după părerea noastră, spune totul. Şi deşi voinţa poporului este contrazisă, pentru că a existat un sondaj de opinie în care 80% dintre români nu sunt de acord cu amnistia şi graţierea, iată că avem de-a face cu un moment în care ei se folosesc de sărbători să se graţieze şi să se amnistieze.

În orice ţară normală nu se dă graţiere colectivă, nu se dă graţiere pentru hoţi şi pentru grupuri infracţionale. Aici avem momentul 0, adică noi am furat cât am furat, putem să o facem şi în continuare. Noi ne aflăm aici pentru că ni se pare absolut impardonabil şi absolut nebunesc să fim în altă parte când peste câteva zile sau peste câteva săptămâni se pregăteşte ordonanţa care să graţieze şi să amnistieze hoţii României din ultimii 10-15 ani. Pentru că frustrările sunt mai mici când ştii că ai făcut ceva până în ultima clipă. Suntem aici de bunăcredinţă şi pentru că avem altă părere despre România“, a comentat Chirilă.  

SHARE