Un tânăr a decedat după ce cadrele medicale i-au pus trei diagnostice greșite și au amânat operația ce i-ar fi putut salva viața

Familia unui tânăr decedat de peritonită acuză cadrele medicale că timp de mai multe zile nu au reușit să-i pună un diagnostic corect și că au amânat operația ce i-ar fi putut salva viața

Iulian Grigore, un tânăr în vârstă de 25 de ani din Mangalia, s-a prezentat la spitalul din Mangalia după abdominale, dar, au trecut trei zile până a primit un diagnostic corect, fiind inițial tratat de enterocolită, de pietre la rinichi și ulterior de apendicită. 

Când s-a dus la camera de gardă spera să scape repede de dureri. După câteva perfuzii, doctorii l-au trimis acasă. S-a întors a doua zi, cu aceleaşi dureri. A primit din nou perfuzii şi a fost lăsat să plece, dar nu tot rău se simţea. Abia când s-a dus a treia oară la spital a fost internat.

”I-au făcut electrocardiogramă, i-au băgat o perfuzie și i-au dat drumul acasă. Ba că-i rinichiul, ba că e nisip, ba că-i enterocolită, ba că-i piatră… deci au mers pe bâjbâială…

Am plecat iar la urgență, în aceeași zi, pe 17. De data asta i-au luat și sânge, urină, i-au făcut iar perfuzii.

A fost și umilit de către asistente. Îi spuneau: dă-te jos din pat că ești mare, de-aia ești așa gras, du-te și spală-te că puţi! Deci îl umileau, iar el, săracul, nu putea din cauza durerii…”, își amintește tatăl tânărului, Marius Grigore. 

Iulian se simţea tot mai rău, iar medicii bâjbâiau în identificarea diagnosticului corect, îi acuză tatăl tânărului. Enterocolită, pietre la rinichi, infecţie la testicule. Într-un final, medicii şi-au dat seama că are apendicită acută, care apare şi pe certificatul de deces.

Operaţia rapidă i-ar fi salvat viaţa, spun rudele. "L-a băgat în cabinet, l-a întins pe pat, l-a apăsat pe burtă.

A făcut: Auu. Zice: E acută. Îl operăm mâine. Zic: Cum să-l operaţi mâine dacă e acută, dacă plesneşte? El s-a uitat la ceas, a zis că e ora 14, nu îl mai operăm", mărturiseşte Marius Grigore, tatăl lui Iulian.

Medicul care a amânat operaţia spune că a avut motive întemeiate. Pacientul era supraponderal şi trebuia pregătit pentru intervenţie, iar la ora aceea nu mai erau anestezişti la spital. 

"Copilul acela era propenderal, avea 130 şi ceva de kilograme. Eu trebuia să fac anestezie. La ora aia nu mai era cineva în spital. Nu mai erau anestezişti să vadă", se justifică dr. Kadisha Muayabo.

Tulburător este faptul că tânărul a lăsat în urma lui un jurnal video, filmat pe patul de spital. În ultimele ore de viaţă era optimist şi încrezător în medicii care îi promiseseră că va pleca acasă pe picioarele lui.

"Cu tratamentul, perfuzia, injecţia şi pastila pe care mi-a dat-o, s-ar putea să îmi dea drumul acasă, ce să vezi", spunea Iulian, tânărul acum decedat. 

După opt zile în care a primit mai multe diagnostice şi tratamente la spitalul din Mangalia, părinţii lui Iulian au rugat medicii să îl ducă la Spitalul Judeţean din Constanţa. După multe insistenţe, tânărul a fost transferat şi operat.

”În urma investigațiilor imagistice s-a decis să se intervină chirurgical de urgență. Ulterior a mers la Terapie Intensivă cu stare generală gravă, instabil hemodinamic”, a afirmat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean Constanța.    

Infecţia se răspândise, însă, în corpul lui Iulian. Tânărul a luptat cu moartea chiar şi la Terapie Intensivă, după operaţie. Tatăl îşi aduce aminte că, deşi era sedat, fiul lui dădea semne că îl auzea. "Avea pulsul 132, când vorbeam cu el se ridica pulsul la 142 şi deschidea ochii", spune Marius Grigore, tatăl lui Iulian.

A doua zi după operaţie, Iulian s-a stins. Era a treia zi de Crăciun. "Pentru mine, timpul s-a oprit în loc. Nu este posibil ca în ziua de astăzi să mori cu zile de la simplă operaţie de apendicită", crede tatăl lui Iulian. Întrebat cine este vinovat de moartea fiului său, bărbatul răspunde: "Tot spitalul Mangalia!".

Prietenii tânărului sunt șocați. Ei spun că Iulian Grigore era energic, pozitiv și foarte atent cu sănătatea sa. 

”E tragic că s-a întâmplat asta. Putea fi cu noi acum dacă îl transferau de la început la Constanța. Acolo s-a încercat totul dar nu s-a putut”, a declarat unul dintre prietenii tânărului. 

”Ne cunoșteam de mici. Când am auzit ca e la spital nu am putut să ajung imediat. Înainte sa fie internat am ieșit pe afară. Era OK.  Dar apoi ne-a livrat un colet vineri seara și era galben la față.

Vina este a celor care au avut grija de el și care, dacă au văzut că nu e bine, trebuiau să vadă ce se întâmplă. El era foarte activ și alerga, era vesel, nu spunea că e trist. Își făcea analizele la timp”, spune și o altă prietenă. 

În prezent, familia acestuia intenționează să depună plângere penală pe numele cadrului medical pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu. 

”Pentru a se dovedi malpraxisul se vor implica 3 sau 5 instituții. Prima dovada va fi expertiza anatomopatologică sau medicolegală.

Din ea va rezulta diagnosticul constatator și apoi se poate face o legătură cu o eventuală rea practică a domnului doctor. Documentele vor putea fi folosite de familie în sesizarea colegiului medicilor”, a declarat Liviu Mocanu, purtător de cuvânt al Spitalului din Mangalia.