3dots.ro

Un sucevean a mers la Urgențe pentru că i s-a ridicat părul pe abdomen când se uita la televizor, altul pentru că visase urât

Un sucevean a mers la Urgențe pentru că i s-a ridicat părul pe abdomen când se uita la televizor, altul pentru că visase urât

Zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe a a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava se prezintă, în medie, 270-300 de pacienți, dar, de fapt, aproximativ 80 dintre ei nu au, de fapt, nicio urgență.

De exemplu, săptămâna trecută un bărbat a mers la spital, la UPU Suceava și le-a spus medicilor că a visat urât, altul pentru că i s-a ridicat părul de pe abdomen când se uita la televizor.

„A fost întrebat de colegi dacă mai are și alte probleme și a spus că nu, doar atât, a visat urât. Altul a venit fiindcă i s-a ridicat părul pe abdomen când se uita la televizor. Se electrizase cu telecomanda, dar nu și-a dat seama”, a declarat medicul-șef de la UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan.

Pacienții, majoritatea tineri, care caută pe internet informații legate de simptome

Medicul sucevean mai spune că mulți dintre pacienții care ajung la UPU sunt tineri, care caută pe internet informații legate de simptomele lor și se opresc la cele mai grave boli, intră în panică și merg imediat la Urgențe.

„La un moment dat aveam pe paturi în UPU patru tineri pregătiți pentru consult. Toți butonau telefoanele. Am întrebat care e urgența? Unul spunea că îi amorțește o mână, altul că i se pare că are înțepături în piept… Toți căutau pe net direct . Bineînțeles că infarctul poate să apară și la vârste tinere, dar nu era cazul aici. Zilnic, cel puțin o persoană se prezintă în UPU pentru că ”, a mai spus medicul-șef al UPU Suceava.

De cele mai multe ori, spune medicul, este vorba despre distonii neurovegative, adică un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, care apare în general pe fond de stres, suprasolicitare fizică sau mentală, consum exagerat de cafea sau alcool.

În UPU, toți acești pacienți sunt consultați, li se măsoară tensiunea, li se face electrocardiogramă (EKG), sunt ascultați cu stetoscopul și, dacă simptomele conduc spre un diagnostic, li se fac și analize și investigații suplimentare.

UPU Suceava are în total 11 medici, cu tot cu șeful de secție, care acoperă solicitările 24 de ore din 24, 7 zile din 7, precizează Monitorul de Suceava.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs