3dots.ro

A atins virusul limita evoluției? Omicron nu va fi ultima tulpină, dar ar putea fi ultima variantă îngrijorătoare

A atins virusul limita evoluției? Omicron nu va fi ultima tulpină, dar ar putea fi ultima variantă îngrijorătoare
Din articol:

Virusurile evoluează, ca orice altă ființă vie. Acest fapt a fost dovedit extrem de clar în timpul pandemiei COVID, deoarece noi variante ale coronavirusului au apărut la fiecare câteva luni. Dar, din fericire, virusurile au o capacitate limitată de evoluție

Unele dintre aceste variante s-au răspândit mai eficient de la o persoană la alta, devenind în cele din urmă dominante, deoarece depășesc versiunile care se propagă mai lent ale SARS-CoV-2.

Capacitatea de a se răspândi mai bine a fost atribuită mutațiilor din proteina spike care îi permit virusului să se lege mai puternic de receptorii de pe suprafața celulelor umane, de care se atașează pentru a intra în organism și pentru a începe procesul de replicare, arată cercetătorul post doctoral Ben Krishna de la Universitatea Cambridge, expert în virologie și imunologie, într-un articol publicat în revista științifică The Conversation.

Mutațiile din proteina spike au permis variantei Alfa și apoi variantei Delta să devină dominante la nivel global, iar acum se așteaptă ca același lucru să se întâmple și cu Omicron.

Dar virusul nu se poate îmbunătăți la infinit. Legile biochimiei spun că virusul va dezvolta în cele din urmă o proteină spike care se leagă de celulele umane cât mai puternic posibil.

Până în acel moment, capacitatea SARS-CoV-2 de a se răspândi nu va fi limitată doar la cât de bine se poate lipi virusul de exteriorul celulelor.

Alți factori vor limita răspândirea virusului, cum ar fi cât de repede se poate replica genomul, cât de repede poate intra virusul în celulă și cât de mult virus poate împrăștia în jurul său o persoană infectată. În principiu, toate acestea ar trebui să evolueze în cele din urmă la o performanță de vârf.

Omicron a atins acest vârf? Nu există niciun motiv întemeiat să presupunem că da. Studiile au identificat o mulțime de mutații care îmbunătățesc capacitatea proteinei spike de a se lega de celulele umane mai bine decât Omicron.

Dar, la fel cum zebrele nu și-au dezvoltat ochii în spatele capului pentru a evita prădătorii, este plauzibil ca SARS-CoV-2 să nu poată obține mutațiile necesare pentru a atinge un maxim teoretic, deoarece aceste mutații trebuie să apară toate în același timp, iar acest lucru este prea puțin probabil.

Chiar și într-un scenariu în care Omicron este cea mai bună variantă de răspândire, vor apărea noi variante pentru a gestiona mai bine relația cu sistemul imunitar uman.

După infectarea cu orice virus, sistemul imunitar se adaptează producând anticorpi care se lipesc de virus pentru a-l neutraliza și celule T care distrug celulele infectate.

Anticorpii sunt bucăți de proteine care se lipesc de forma moleculară specifică a virusului, iar celulele T ucigașe recunosc celulele infectate și prin forma moleculară.

Prin urmare, SARS-CoV-2 se poate sustrage sistemului imunitar printr-o mutație atât de complexă, încât forma sa moleculară să se schimbe dincolo de capacitatea de recunoaștere a sistemului imunitar.

Acesta este motivul pentru care Omicron pare să reușească să reinfecteze persoanele cu imunitate anterioară, fie de la vaccinuri, fie de la infectarea cu alte variante.

Datele culese și analizate de Pfizer sugerează că celulele T ar trebui să răspundă în mod similar la Omicron ca și la variantele anterioare, ceea ce se aliniază cu observația că Omicron are o rată mai scăzută a mortalității în Africa de Sud, unde majoritatea oamenilor au imunitate, explică Krishna.

Un aspect important pentru umanitate este acela că expunerea în trecut pare să protejeze în continuare împotriva formelor severe și a decesului, evidențiinsu-se un ”compromis” –  virusul se poate replica și ne poate reinfecta, dar nu ne îmbolnăvim la fel de grav ca prima dată.

De aceea, nu există niciun motiv să credem că virusul nu va fi controlat și eliminat de sistemul imunitar.

S-ar putea să avem sezon de COVID în fiecare iarnă, în același mod în care avem sezonul gripei acum.

Virusurile gripale pot avea, de asemenea, un model similar de mutație în timp, cunoscut sub numele de ”deriva antigenică”, care duce la reinfectări. Noile virusuri ale gripei din fiecare an nu sunt neapărat mai bune decât cele de anul trecut, doar suficient de diferite.

Poate că cea mai bună dovadă pentru ca și SARS-CoV-2 să se îndrepte către această situație este că 229E, un coronavirus care provoacă răceala comună, face deja acest lucru.

Prin urmare, Omicron nu va fi varianta finală, dar ar putea fi ultima variantă de îngrijorare. Dacă avem noroc – iar cursul acestei pandemii este greu de prezis – SARS-CoV-2 va deveni probabil un virus endemic care se modifică încet, în timp, mai spune cercetătorul Ben Krishna.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs