OMS. Cine amenință mai tare omenirea, varianta Delta sau Omicron

29 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Reprezentanții Organizației Mondială a Sănătății spun că deși lumea întreagă a fost alertată de mutațiile înregistrate de tulpina Omicron, majoritatea infecțiilor cu coronavirus sunt în continuare produse de varianta Delta.

OMS. Cine amenință mai tare omenirea, varianta Delta sau Omicron

"Peste 99% din cazurile din întreaga lume se datorează variantei Delta și mai multe decese au loc la persoanele nevaccinate.

Cred că aceasta este prioritatea noastră în timp ce așteptăm să aflăm mai multe despre varianta Omicron", a declarat, la CNBC, Soumya Swaminathan, cercetător șef al OMS. 

OMS a declarat săptămâna trecută că B.1.1.1.529, denumită Omicron, este o variantă îngrijorătoarea a coronavirusului, putând fi mai contagioasă, mai virulentă sau mai abilă în a se sustrage măsurilor de sănătate publică, vaccinurilor și terapiilor. Tulpina a fost identificată pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud.

Îngrijorarea experților din domeniul sănătății provine din  potențialul de transmisibilitate a variantei Omicron, care prezintă un număr neobișnuit de mutații și profilul, care diferă de variantele anterioare.

"Profilul mutațiilor sugerează cu tărie că va avea un avantaj în ceea ce privește transmisibilitatea și că ar putea eluda protecția imunitară pe care ați putea-o obține, de exemplu, de la anticorpii monoclonali sau de la plasma convalescentă, după ce o persoană a fost infectată și, posibil, chiar împotriva unora dintre anticorpii induși de vaccin.

Nu este neapărat nevoie să se întâmple așa, dar există indicii puternice că trebuie să fim pregătiți pentru asta", a declarat duminică dr. Anthony Fauci, în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la NBC.

Soumya Swaminathan, de la OMS, a declarat pentru CNBC că oamenii de știință au nevoie de timp pentru a efectua experimente și a colecta date care să-i ajute să răspundă la unele dintre întrebările fundamentale legate de noua variantă.

"Ceea ce am dori să știm este dacă această variantă este mai transmisibilă, chiar mai mult decât Delta? Am dori să știm dacă există un model clinic diferit, dacă este mai puțin severă sau mai severă atunci când provoacă boala?

Și în al treilea rând, și foarte important, este această variantă capabilă să eludeze răspunsurile imune fie după o infecție naturală, fie după vaccinuri", a declarat reprezentantul OMS.


CLICK - Follow us on Google News