A murit soprana Virginia Zeani

A murit soprana Virginia Zeani

Virginia Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane ale lumii în perioada anilor 1950-1970, s-a stins din viaţă la vârsta de 97 de ani.

Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma și a cântat pe marile scene ale lumii alături de Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Cea mai recentă apreciere a artistei a venit chiar de ziua ei, pe 21 octombrie 2022 când Virginia Zeani a inclusă în Opera America Hall of Fame.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale ”Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României.

”Lumea a pierdut astăzi una dintre cele mai glorioase artiste, un suflet frumos, o femeie divină și una dintre cele mai apropiate prietene ale mele, Virginia Zeani, „Mami Virginia” cum îi spuneam mereu. Virginia Zeani a fost una dintre cele mai celebre soprane ale generației sale, o adevărată legendă, născută în România.

Un model de umanitate, onestitate și demnitate, cu un umor și o candoare fără egal, un exemplu pentru generațiile viitoare.

Sincere condoleanțe fiului ei, Alessandro Rossi-Lemeni și familiei sale!

Odihnește-te în pace, Mami Virginia, te voi purta mereu în inima mea.Fetița ta, prietena ta pentru totdeauna, Angela.”, este mesajul transmis de Angela Gheorghiu, pe Facebook

„Suflet nobil, artista exceptionala, o DIVA adevarata, autentica! Ne-a parasit marea noastra Virginia Zeani. Sunt foarte trista! Dar si foarte fericita ca am avut ocazia sa cunosc personal aceasta legenda a liricii internationale”, a scris Elena Mosuc.

Odihna vesnica marii noastre soprane de legenda VIRGINIA ZEANI!

„Am avut onoarea si bucuria sa o cunosc, sa lucram impreuna si sa o aud din cand in cand la telefon! M-a onorat atunci cand m-a inclus in cartea domniei sale „Virginia Zeani – Amintirile mele din vremurile de aur ale operei”. Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul in pace si lumina vesnica!”, a fost şi mesajul lăsat de Bogdan Mihai Ionuţ.