Premieră în spitalele COVID. Reacția rudei unui pacient după ce l-a vizitat la ATI

17 Apr 2021 | scris de Monica Nistor

În premieră în spitalele COVID, ruda unui pacient internat la Terapie Intensivă a putut pentru prima dată să-l viziteze, în mod oficial, chiar în salonul ATI, la Institutul "Marius Nasta".

Premieră în spitalele COVID. Reacția rudei unui pacient după ce l-a vizitat la ATI

"Din fericire, legislația care s-a schimbat permite că aparținătorii care au persoane în stare gravă la terapie Intensivă, inclusiv în secțiile COVID, să poată să-și viziteze persoanele apropiate.

E un lucru bun, deși aduce multiple provocări. Pe de-o parte, triajul epidemiologic pe care aparținătorii sunt obligați să-l facă după ce în prealabil au stabilit această programare împreună cu medicul care are grijă de pacient. 

Etapa de echipare care e supravegheată și vizita care cu siguranță aduce o emoție nu doar prin revederea după o perioada de timp a celui drag, ci și prin momentul pe care îl parcurge persoana care este bolnavă și este în Terapie Intensivă.

Un moment extrem de delicat care cu siguranță are impact pe cel de acasă care nu cunoaște realitatea din ATI", a relatat medicul Beatrice Mahler la Digi24.

Medicul a explicat că se încearcă permiterea accesului rudelor la Terapie Intensivă pentru pacienții care nu pot să comunice într-o altă modalitate cu familia.

Dacă pacientul din ATI este ventilat non invaziv și poate să vorbească la telefon cu familia se optează pentru comunicare prin intermediul unor mijloace video, audio pentru a evita și a limita pe cât posibil riscul de infecție.

Vizita durează conform legislației, un sfert de oră, dar momentul vizitei poate fi amânat din cauza unei urgențe care ar putea să apară la unul din pacienți sau întrerupt brusc dacă unul din pacienți are nevoie de prezența echipei medicale.

"Faptul că aparținătorii pot ajunge într-un spital și că acest lucru este permis e un lucru foarte bun pentru că nu putem fi separați de aparținători, suntem o echipă cu familia", a spus Beatrice Mahler.

Medicul a povestit cum s-a desfășurat prima vizită a rudei unui pacient. 

"Extrem de scurtă. Emoția momentului a fost importantă, după câteva minute din momentul în care a ajuns la ATI, a părăsit secția extrem de transpirat și emoționat, afirmând că masca care oferă un grad de protecție ridicat față de cea clasică i-a îngreunat respirația.

Echipamentul îngrădește mișcările, creează un disconfort termic, noi îl simțim zi de zi, dar e important ca cei care ajung la cei dragi fie protejați. E un moment extrem de delicat", a spus Beatrice Mahler.


CLICK - Follow us on Google News