Plângea Vlad Țepeș cu lacrimi de sânge? Un istoric român demontează studiul unor biochimiști italieni

Vlad Țepeș ar fi plâns cu lacrimi de sânge? Un istoric român demontează studiul unor chimiști italieni

O echipă de biochimiști de la Universitatea din Catania  a analizat mai multe scrisori ale lui Vlad Țepeș, în ideea în care documentele ar putea furiza multe informații despre profilul genetic al domnitorului român.

Documentele istorice au fost analizate prin utilizarea unor tehnologii sofisticate, precum spectometria de inaltă rezoluție, iar rezultatele studiului au fost făcute publice în Analytical Chemistry.

Conform autorilor, proteinele extrase din documente au permis identificarea condițiilor de trai de la mijlocul secolului al XV-lea din Țara Românească, o regiune despre ce reprezenta un punct de confluență al soldaților, migranților și călătorilor din acea vreme, care, pe lângă bunurile și tradițiile culturale specifice, aduceau cu ei și o seamă de boli și de epidemii.

În plus, ei menționează că recoltarea mai multor peptide și proteine umane a permis descoperirea mai multe informații despre starea de sănătate a lui Vlad Țepeș.

Datele culese arată că domnitorul român ar fi suferit de procese inflamatorii ale căilor respiratorii și/sau ale pielii. În plus, datele proteomice, deși nu sunt exhaustive, sugerează că, Țepeș ar fi putut suferi și de o afecțiune patologică numită hemolacria, o afecțiune cauzată de traumatisme, tumori sau hemofilie, care l-ar fi făcut să plângă cu lacrimi de sânge.

Autorii nu neagă faptul că deși scrisorile au trecut, fără îndoială, prin mai multe mâini, este de presupus că în cea mai mare parte, proteinele extrase din documente ar aparține celui care le-a redactat și le-a semnat, Vlad Țepeș, informează Business Insider.

Istoricul Vasile Lupașc nu este de acord cu această ipoteză și spune că ea pică din start pentru că Vlad Țepeș nu-și compunea scrisorile, ci le dicta. Pe de altă parte, istoricul este circumspect asupra faptului că documentul analizat a putut păstra mostre de material genetic intacte vreme de 540 de ani.

”Sunt întrebat foarte des în ultimele zile dacă Vlad Țepeș Drăculea, ar fi plâns cu lacrimi de sânge are o bază științifică solidă. Nu, nu cred! Cred că este doar un articol gândit pt trafic pe site-urile respective și pentru faima autorilor.

Un asemenea brand uriaș atrage întotdeauna. De ce nu cred că s-au prelevat mostre bio-chimice de la o scrisoare ”scrisă” de către voievod? Vlad Vodă dicta scrisori, nu le scria.

O astfel de afecțiune a voievodului deja celebru în timpul vieții sale ar fi rămas cu siguranță menționată în documentele vremii, românești și străine.

Dacă, prin absurd le-ar fi scris cu mâna lui, din momentul scrierii și până azi au trecut mai bine de 540 de ani și cu siguranță respectivul document a fost contaminat puternic”, a precizat istoricul Vasile Lupașc.

Istoricul precizează că specialiștii au plecat de la premisa că scrisoarea ar fi fost fost scrisă cu siguranță de Vlad Țepeș, ceea ce nu poate fi dovedit fără echivoc.

”Eu nu cred că au comparat ADN-ul din scrisoare cu nimic. Eu cred că au plecat de la ideea că scrisoarea e scrisă de el, fără niciun dubiu. El nu scria, el doar dicta.

Posibil ca el să o citească, dar au trecut 500 de ani. A citit-o el, a citit-o șeful cancelariei, cel căruia i-a trimis-o și tot așa. A fost mutată de colo, colo. Nu știu ce poate face știința în ziua de astăzi, dar mi se pare foarte greu să mai determinăm, după 500 de ani, că sunt ale unui om anume”, mai spune Lupașc, pentru cotidianul Adevărul.