Voluntari reclamaţi de săteni pentru că renovează casa unor oameni sărmani. 'Unii ne înjurau când treceau pe drum'

18 Oct 2019 | scris de Monica Pavelescu

Voluntarii care au participat cu inima deschisă la reconstruirea casei unei familii de oameni sărmani din Scoarţa, judeţul Gorj, nu numai că nu au primit ajutor din partea localnicilor, ci dimpotrivă, au fost reclamaţi, sătenii declarându-se deranjați de zgomot, unii chiar înjurându-i atunci când treceau prin fața casei.

Voluntari reclamaţi de săteni pentru că renovează casa unor oameni sărmani. 'Unii ne înjurau când treceau pe drum'

Soţii Moraru au doi copii, nu au un loc de muncă, iar veniturile obţinute de ei sunt ocazionale.

”M-a sunat o prietenă, care voia să ofere cadouri unor copilaşi, dar nu i-a găsit acasă şi a mers la o altă familie cu probleme din localitate Scoarţa. Mi-a spus că trebuie să mergem şi noi, pentru că sunt nişte oameni deosebiţi. Aşa am ajuns acolo. Ne-a impresionat foarte tare optimismul celor din familie şi curăţenia, deşi trăiau în condiţii precare cu pământ pe jos, fără energie electrică“, a declarat Nicoleta Iftode, coordonatoarea voluntarilor.

Căsuţa în care locuia soţii Moraru împreună cu cei doi copii era împărţită în două camere şi un mic hol în care era improvizată o bucătărie, în care se afla un aragaz la care funcţiona doar un singur ochi. Cei patru membri ai familiei locuiau într-o singură încăpere, de trei pe doi metri, pentru că în cealaltă nu se putea sta, deoarece nu avea tavan, acoperişul era degradat şi prin acesta se vedea cerul. Era folosită mai mult ca spaţiu de depozitare. Camera în care toată familia trăia nu era nici măcar tencuiată.

”La început, am avut în plan să reparăm acoperişul prin care ploua. Apoi, am decis că trebuie înlocuit, după care am luat decizia că trebuie să punem şi o instalaţie electrică, deoarece casa nu era racordată la electricitate şi încet-încet am reuşit să refacem toată casa“, a spus Nicoleta Iftode.

Copiii şi părinţii lor au dormit într-un cort lângă casă, în timpul desfăşurării lucrărilor. „Cosmina, fetiţa, a venit la noi şi ne-a întrebat cu lacrimi în ochi de ce îi dărâmăm casa. A fost foarte greu să-i explicăm. Toată familia şi-a amenajat un fel de cort lângă casă în care au dormit“, a precizat Nicoleta Iftode.

Lucrările s-au desfăşurat pe parcursul unei luni. Au început în luna august şi s-au încheiat, în cea mai mare parte, la sfârşitul lunii septembrie. 47 de voluntari şi donatori s-au implicat. „Casa nu a avut niciun fel de structură de rezistenţă. Am întărit temelia, s-a turnat o centură şi o placă. La lucrările mai dificile am apelat la persoane calificate. Am fost ajutaţi de către oameni de bine care ne-au ajutat“, a relatat Nicoleta Iftode.

”Am avut parte şi de surprize neplăcute. Am primit multe reclamaţii, dar nu am băgat în seamă aceste răutăţi. Nu am stat să analizăm din partea căror persoane au venit, deoarece noi lucram cumva contra-cronometru şi nu aveam timă să ne ocupăm de asta. Au mers şi la Primăria comunei Scoarţa, pentru a depune sesizări. Unii dintre săteni ne înjurau de fiecare dată când treceau pe drum, prin faţa casei“, a spus Nicoleta Iftode.

O situaţie neplăcută a avut loc atunci când la locuinţa familiei Moraru a venit  betonieră.

”Casa se află pe un deal şi a fost nevoie să venim cu o betonieră auto dotată cu o pompă. Cât timp am turnat betonul, au venit oameni ca la circ. Unul spunea că-i stricăm liniştea, că-i speriem oile, altul era supărat că-i fug caprele şi tot aşa. Nu au venit să ne ajute, dar s-au dus la primărie să ne reclame“, a mai spus Nicoleta Iftode.

Primarul comunei Scoarţa, Ion Stamatoiu, recunoaşte că au fost depuse mai multe sesizări de către localnici.

”Oamenii nu au înţeles situaţia. Credeau că primăria le-a dat bani sau a achiziţionat materiale, pentru familia respectivă. Le-am explicat că s-au implicat mai mulţi voluntari în această acţiune umanitară. Oamenilor le era ciudă pentru au fost ajutaţi“.


CLICK - Follow us on Google News