Voluntari ai Crucii Roșii din Italia au îndeplinit ultima dorință a unui moldovean, traversând Europa, în condiții grele

Trei voluntari de la Crucea Roșie italiană au reușit să îndeplinească ultima dorință a unui bolnav în stare terminală și l-au dus pe bărbat acasă, după un drum de 50 de ore de-a lungul Europei, scrie mbnews.it.

Crucea Roșie din Agrate Brianza a organizat la sfârșitul lunii ianuarie transferul mai puțin obișnuit al unui pacient,  la 4.000 de km distanță, pentru ca bolnavul să își petreacă ultimele zile din viață lângă cei dragi.

Un echipaj de trei voluntari a călătorit 50 de ore, dus – întors, pentru a însoți un bărbat în vârstă de 60 de ani din Republica Moldova conducându-l acasă.

Bărbatul venise în Italia pentru a încerca un tratament care să-i salveze viața, suferind de o boală foarte grvă.

A locuit la niște rude, iar când starea sa de sănătate s-a deteriorat dramatic a cerut să fie dus acasă, ca să-i îmbrățișeze pe cei dragi, înainte a muri. Cu ei ar fi vrut să-și petreacă timpul care îi mai rămâne de trăit.

”Pentru a realiza dorința pacientului nostru, am plecat, trei dintre noi, doi operatori împreună cu președintele comitetului local, Matteo D’Alessandro.

Am pornit la drum și l-am însoțit pe bărbat până la destinație. Am plecat pe 26 ianuarie, în jurul orei 18.00, după ce am făcut toți testele Covid, și am ccondus efectiv aproximativ 30 de ore către capitala Moldovei.

În ultimii 150 km, sau cam așa, am avut de-a face cu o furtună teribilă de zăpadă și temperaturi chiar sub -10 grade.

Am continuat cu 30 km pe oră, după ce am montat lanțurile și trebuie să spun că a fost destul de dificil să ne păstrăm nu numai atenția, ci și ambulanța pe drum. Am ajuns la destinație pe 29 ianuarie 2021, în toiul nopții.”, spune Niccolò Brembilla, unul dintre voluntarii care au participat la misiune.

”Acolo am întâlnit o altă ambulanță, pentru o reevaluare medicală a pacientului, întrucât pe parcursul întregii călătorii a fost asistat doar de noi, operatorii.

De fapt, nu era niciun medic sau asistent la bord. Din fericire, situația s-a dovedit stabilă și astfel pacientul nostru a reușit în sfârșit să ajungă la el acasă și să-i îmbrățișeze din nou pe cei dragi”, a mai spus Niccolò Brembilla.

Voluntarii italieni au fost sfătuiți să nu înopteze în Moldova și imediat după ce au predat pacientul echipajului medical din Chișinău, s-au întors în România. 

”Ne-am confruntat apoi cu alți 150 km de zăpadă, pentru a ajunge la un mic hotel, unde am petrecut doar câteva ore. A doua zi dimineață am plecat spre Italia”, a relatat Niccolò Brembilla.

Cei trei italieni care și-au îndeplinit misiunea umanitară au recunoscut că impactul emoțional a fost uriaș, dar că, în același timp, condițiile de drum, zăpadă, furtună, au îngreunat munca lor.

”A fost o călătorie importantă. La final, suntem mândri și onorați că am reușit să facem față acestei experiențe.”, concluzionează Niccolò Brembilla.