Un exemplar de vultur sur, pasăre care a dispărut din România, găsit epuizat în Lunca Mureșului

Un exemplar tânăr de vultur sur, specie care a dispărut din România cam pe la jumătatea secolului trecut, a fost găsit în zona de vest a țării.

Pasărea fiind prinsă, pe fondul unei stări de epuizare, de către rangerii Parcului Natural Lunca Mureșului și adusă la Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite de la Târgu Mureș.

Din fericire, pasărea nu are semne de răni sau alte accidentări, iar acum este într-un padoc special, încăpător, unde se reface în siguranță și mănâncă pe săturate, anunță într-un comunicat Centrul de Reabilitare.

Specia a dispărut din România la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial (între anii 1940-1950) din mai multe cauze, printre ele vânătoarea, otrăvirile și agricultura. Este o pasăre necrofagă, având un rol sanitar.

Pentru că anvergura aripilor sale ajunge și la trei metri, poate parcurge distanțe foarte mari în căutarea hranei, motiv pentru care specialiștii cred că superbul exemplar care a ajuns în România provine fie din Serbia (Rezevația Naturală Uvac este recunoscută pentru populația de vulturi suri și nu numai), fie din Bulgaria, unde Federația Green Balkans desfășoară programe de reintroducere în natură a mai multor specii de vulturi.

”Sperăm ca în viitorul apropiat România să aibă propriile populații din aceste frumoase păsări, înainte ca ele să fie uitate!” – transmite în Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite de la Târgu Mureș. 

La acest Centru au mai ajuns în ultimii doi ani un vultur negru și doi codalbi.