Regulile neobișnuite impuse de Albert Einstein primei sale soții, Mileva Marić

29 Mai 2019 | scris de Anita Raicu

Contractele prenupțiale, apărute în cadrul căsătoriilor negociate de familiile bogate și influente, și stabileau clar obligațiile fiecăreia dintre părți sau cum vor fi împărțite bunurile în cazul unui divorț, par a fi făcute de cei care sunt convinși că ”până când moartea vă va despărți...” sunt doar niște vorbe care sună bine la ceremonie....

Regulile neobișnuite impuse de Albert Einstein primei sale soții, Mileva Marić
Albert Einstein și Mileva Maric

Și mai ciudat, în unele căsătorii se ajunge chiar și la contracte postnupțiale, în care soții își pun condiții unul celuilalt pentru a putea continua viața pe care o duc împreună sau pentru a îmbunătăți anumite aspecte ale acesteia.

Un astfel de contractl postnupțial, i-a avut ca semnatari pe Albert Einstein şi pe prima lui soţie, Mileva Marić.

Einstein a cunoscut-o pe Mileva în 1896, la Institutul Politehnic din Zurich, Maric fiind cu patru ani mai mare decât el şi singura femeie care studia fizica la Institut. În timp, prietenia ce s-a legat între ei graţie intereselor științifice comune a evoluat, cei doi unindu-şi destinele în ianuarie 1903. Au avut trei copii: Lieserl (decedată la vârsta de 1 an), Hans Albert şi Eduard.

După 11 ani de la căsătorie, Mileva şi Albert au căzut de acord că între ei nu mai era nimic, însă, de dragul copiilor, au eliminat ca soluție un eventual divorţ. În schimb, Einstein i-a impus soției sale  o serie de condiţii, menționate de Walter Isaacson, în volumul "Einstein: Viaţa şi universul său":

1. Te vei asigura că am ordine în haine, că voi primi trei mese regulate în cameră, că dormitorul şi biroul sunt curate, iar biroul nu este folosit de nimeni altcineva.

2. În plus, vei renunţa la orice relaţie personală cu mine, în măsura în care nu sunt necesare din motive sociale. Mai precis, vei renunţa la a cere să stau cu tine acasă ori să călătoresc cu tine.

3. Vei respecta următoarele aspecte în ceea ce priveşte relaţia pe care o ai cu mine: nu vei avea pretenţia la niciun gest de intimitate, nici nu îmi vei reproşa acest lucru în vreun fel; vei înceta să mi te adresezi dacă îţi cer asta; vei părăsi de îndată dormitorul ori biroul, fără să te împotriveşti, dacă o voi cere.

4. Nu mă vei deprecia în faţa copiilor nici prin cuvinte, nici prin comportament".

Mileva a fost de acord cu toate aceste solicitări dure venite din partea soţului ei, însă doar pentru puţin timp. La doar câteva luni după semnarea neobişnuitului contract postnupţial, Mileva şi-a schimbat părerea, şi-a luat cei doi copii şi l-a părăsit pe Albert Einstein. Au divorţat abia în 1919.


CLICK - Follow us on Google News