Povestea unui alpinist român în Himalaya: «Eram singur, în Zona Morții, cu o prezență lângă mine. Poate a fost îngerul meu păzitor» 

15 Aug 2020 | scris de Monica Pavelescu

Invitat la emisiunea ”În fața ta”, la televiziunea Digi24, Alex Găvan, 38 de ani, unul dintre cei mai importanți alpiniști români, a vorbit despre pasiunea sa și despre întâmplările prin care a trecut escaladând cele mai înalte masive muntoase ale lumii. 

Povestea unui alpinist român în Himalaya: «Eram singur, în Zona Morții, cu o prezență lângă mine. Poate a fost îngerul meu păzitor» 

Alex Găvan face parte din categoria cățărătorilor puri, acei alpiniști care escaladează fără să se folosească de oxigen suplimentar și șerpași.

Întrebat de moderatorii emisiunii despre o experiență extremă trăită în Himalaya, acolo unde a escaladat vârfuri de peste 8.000 de metri înălțime, Alex Găvan a rememorat o experiență extrem de interesantă. 

”Eram în Shisha Pangma (8.027m), în urmă cu câțiva ani, un vârf special, fiind se află în totalitate pe teritoriu tibetan. La un moment dat m-am separat de partenerul meu și am rămas singur pe munte.

A venit o furtună locală, fiindcă fiecare munte din Himalaya are microclimatul lui. Deci am rămas izolat, peste noapte, în furtună, în ceea ce se numește Zona Morții, la peste 8.000 de metri.

Simțeam o prezență alături de mine, la doi metri în dreapta mea, o prezența a celui care eu îl percepeam ca pe un francez.

Nu mă întrebați de ce îl percepeam așa, ca pe un francez, doar că știam că trebuie neapărat să țin acel francez în viață.

Nu știu dacă a fost un produs al minții mele ca să pot să stau în viață sau îngerul meu păzitor. Am văzut atâtea, deci nu pot exclude nimic”, a povestit Alex Găvan. 


CLICK - Follow us on Google News