Alexandru Nanau, pentru Die Welt: «Iohannis este un politician absent. Este timp irosit să ai pe cineva ca el în această funcție»

22 Apr 2021 | scris de Cristina Romanescu

Die Welt, unul dintre cele mai importante cotidiene din Germania, a publicat un interviu cu Alexander Nanau, regizorul filmului Colectiv.

Alexandru Nanau, pentru Die Welt: «Iohannis este un politician absent. Este timp irosit să ai pe cineva ca el în această funcție»

Nanau, care a studiat la Berlin, face o radiografie extrem de critică a situației din România.

Cineastul susține că ”la noi campania de vaccinare merge un pic mai bine ca în Germania”, dar că ”prim-ministrul nostru (Florin Cîțu - N.R.) a ezitat să impună un lockdown, că nu mai există nici un singur pat liber în secțiile de terapie intensivă și că Guvernul nu a creat un mecanism pentru a ajuta economia”.

Nanau mărturisește că în calitatea sa de migrant din România în Germania, unde a ajuns cu familia după 1989, pe când avea 10 ani, ”am avut mereu experiențe bune în spitalele germane”.

”Dar nu voi pricepe nicicând cum de ce medicii din Germania recomandă ca nou-născuții să nu fie alăptați la sân. Dragostea de mamă este înlocuită de laptele pudră. Pentru mine este un semn clar că industria a cumpărat medici”, spune Nanau.

Nanău vorbește despre mita din spitalele românești și despre ”procesul de schimbare” care s-a dinamizat în ultimii ani. În legătură cu sistemul de sănătate din România, ”oamenii au observat un lucru foarte simplu: dacă nu avem adevăr, murim”, crede Nanau.

”Încet încet, odată cu studiile și călătoriile în Vest, se edifică o tânără democrație. România este ca în Spania, după 40 de ani de Franco”, a spus regizorul.

Autorul interviului,  Hanns-Georg Rodek, l-a întrebat pe Nanau ce crede despre mișcările autocrate din Europa. 

Die Welt: Uniunea Europeană are mari dileme cum să găsească o atitudine corectă față de populiștii din Polonia și Ungaria. Ce atitudine ar trebui să aibă UE față de România?

Alexander Nanau: Noi avem un președinte, care se numește Klaus Iohannis și care aparține minorității germane.

Die Welt: Și care are un renume foarte bun în Germania.

Alexander Nanau: Însă în România el este un politician absent. Toți știu că este timp irosit să ai pe cineva ca el în această funcție. El este doar un apărător din vorbe al democrației.

De fapt, numește adesea procurori corupți, care opresc cercetări importante în justiție. Când merg la masă cu ambasadori ai altor țări, aceștia îmi spun că știu toate aceste lucruri.

Regizorul amintește și momentul publicării listelor centrelor de vaccinare: „Revanșa nomenclaturii statului a fost aceea de a-l acuza pe Vlad Voiculescu că a publicat unele informații secrete. Argumentul ministrului de Interne a fost: aceste centre secrete sunt ”puncte strategice importante ale României. Tâmpenii”.


CLICK - Follow us on Google News