Alexandru Rafila, despre vacanțele în Grecia și Bulgaria: «E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară»

03 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră este similară celei din mai multe state europene, în jurul valorii de 0,9, atrăgând atenția că scăderea cazurilor de infectări nu înseamnă automat și renunțarea la măsurile de protecție.

Alexandru Rafila, despre vacanțele în Grecia și Bulgaria: «E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară»

Alexandru Rafila a salutat faptul că numărul cazurilor de noi infectări este în scădere, dar că acest aspect ”nu înseamnă că trebuie să renunțăm la măsurile de protecție individuală și să revenim la un comportament care poate favoriza transmiterea virusului”.

”Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, la Digi 24.

Profesorul Rafila a adăugat că în România rata de transmitere se menține în jurul valorii de 0,9, ca în majoritatea țărilor din UE și din Europa, cu excepția Rusiei și a Belarusului. 

În ceea ce privește opțiunea de petrecere a vacanțelor în Bulgaria și Grecia, Alexandru Rafila a spus că orice călătorie suplimentară poate să afecteze evoluția epidemiei, deși cele două țări au o incidență mai mică a infecției decât România.

”E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică - N.R.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a subliniat el.

Alexandru Rafila a mai ținut să precizeze că nu există pericol infectării prin aparatele de aer condiționat. ”E un singur studiu la care faceți referire, care, din fericire, nu a mai avut confirmare, din alte surse științifice”.


CLICK - Follow us on Google News