Cei doi alpiniști care și-au pierdut viața în Bucegi: un cercetător de top şi prietena pe care a încercat să o salveze 

04 Ian 2021 | scris de Anita Raicu

Doi alpiniști - o femeie în vârstă de 47 de ani și prietenul ei, un bărbat în vârstă de 52 de ani, au murit în a doua zi a anului pe unul dintre cele mai periculoase trasee montane din România, Brâna Mare a Morarului, din masivul Bucegi.

Cei doi alpiniști care și-au pierdut viața în Bucegi: un cercetător de top şi prietena pe care a încercat să o salveze 

Faptul că cei doi aveau experienţă în escaladă, nu i-a împiedicat să facă greşeli de începători care le-au adus sfârşitul, avântându-se într-o zonă periculoasă, nemarcată, în condiții meteo grele, cu viscol şi ceaţă, fără a folosi corect echipamentul specific unei astfel de ascensiuni.

Femeia a fost prima care s-a prăbușit în prăpastie, iar partenerul ei se pare că a vrut să-i sară în ajutorul şi a alunecat şi el. N-au avut nicio şansă de supravieţuire. S-au prăbuşit peste 700 de metri în prăpastie, într-o zonă stâncoasă şi acoperită cu straturi instabile de zăpadă îngheţată.

F.D. (47 de ani) şi B. C. (52 de ani), ambii din Bucureşti, au ajuns la Buşteni sâmbătă, 2 ianuarie. Au parcat maşinile în apropierea cabanei Gura Diham şi de aici au pornit pe traseu extrem de dificil incusiv pe timp de vară şi nerecomandat turiştilor iarna.

Nu au ținut cont de prognoza meteo care anunţa viscol şi ceaţă pe munte şi au urcat spre Brâna Morarului, un traseu de creastă mărginit de hăuri adânci, stâncoase şi cunoscut pentru zecile de victime pe care le-a făcut printre alpinişti cu experienţă şi salvamontiști.

Accidentul s-a produs cu puţin înainte de finalul traseului. Femeia a făcut o greșeală, care s-a dovedit fatală, și și-a desprins carabiniera, cel mai probabil într-un moment de relaxare.

În acel moment se pare că s-ar fi împiedicat în coardă. Partenerul ei de escaladă fost martor la prăbuşire, dar nu a reuşit să intervină la timp. A sunat imediat la Salvamont şi a cerut ajutor de urgenţă.

”A fost sfătuit să rămână pe loc şi să folosească echipamentul de supravieţuire până ce colegii mei vor ajunge la el. Din câte am înţeles a mai sunat un prieten care i-a recomandat la fel, să aştepte echipele de salvare.

Nu ştim exact ce s-a întâmplat, dar bănuim că a încercat să coboare să acorde primul ajutor şi a căzut şi el. Au fost greşeli tehnice”, a explicat Claudiu Vasilescu, salvamontist din Buşteni care a participat la acţiunea de recuperare a celor doi turişti.

Salvamontiştii au precizat că sâmbătă vremea nu era deloc favorabilă nici măcar pentru o drumeţie pe un traseu banal dar pentru o escalade pe un astfel de traseu. Ninsese viscolit, zăpada era îngheţată şi aşezată în straturi instabilie, în plus era ceaţă.

”Cei doi au urcat pe un traseu nemarcat şi foarte dificil. Echipament aveau la ei, dar nu ştim dacă şi cum l-au folosit. Noi nu am găsit coarda, nu ştim dacă au fost asiguraţi. Aveau totuşi pioleţi, colţari şi echipament bun, dar nu ştim cum şi dacă au fost folosite. Probabil s-au relaxat prea devreme. Greşeli de de nepermis pe munte”, a precizat unul dintre salvatorii montani.

Cei doi turişti s-au prăbuşit în gol sute de metri, într-o prăpastie stâncoasă, acoperită în mare parte de zăpadă îngheţată. N-au avut nicio şansă de supravieţuire. Rănile provocate în cădere le-au fost fatale ambilor.

Salvamontiştii au intervenit pentru recuperarea cadavrelor în două etape, sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Este doar o formalitate, dar care trebuie respectată în astfel de situaţii.

Bărbatul mort în Bucegi era unul dintre inginerii electronişti de top ai României şi era cercetător la Universitatea din Tampere, Finlanda. Partenera lui de escaladă era de fel din judeţul Ilfov.


CLICK - Follow us on Google News