Ambasadorul Marii Britanii: Taxele pentru studenții români cred că vor fi duble, nu triple, după Brexit

03 Oct 2020 | scris de Ioana Tomozei

Taxele pentru studenții români vor fi duble, nu triple, după Brexit, a declarat Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britaniei și Irlandei de Nord, vineri, după o întâlnire cu ministrul român al Educației.

Ambasadorul Marii Britanii: Taxele pentru studenții români cred că vor fi duble, nu triple, după Brexit

Diplomatul le-a declarat jurnaliștilor că i-a comunicat și ministrului faptul o dovadă de maturitate a sistemului educațional din România ar fi reprezentată de faptul că studenții români s-ar duce la studii în Marea Britanie pentru master și doctorat, nu pentru licență.

Declarația ambasadorului Marii Britanii la București vine în contextul în care ministrul de Stat pentru Universități din guvernul britanic, Michelle Donelan, a anunțat că studenții din toate țările Uniunii Europene, cu excepția Irlandei, nu vor mai beneficia de tarifele reduse aplicate studenților din Anglia, nici de accesul la împrumuturi pentru studenți, beneficii de care aveau parte cât timp Marea Britanie era membră a UE.

”Taxele pentru studenți români vor fi la fel ca pentru ceilalți studenți internaționali și acestea sunt fixate de fiecare universitate, independent.

Va fi un nivel mult mai înalt, cred că dublu, nu triplu, dar este ceva foarte important, dar cum am spus acum la doamna ministru, dintr-un punct de vedere nu înțeleg de ce un student român s-ar duce în Marea Britanie pentru licență, pentru că în această țară aveți universități de foarte bună calitate.

Eu cred că ar fi o soluție foarte bună să facă aici licența și după aia să veniți în Marea Britanie pentru master sau doctorat. Studenții români în Marea Britanie sunt aproape sută la sută pentru licență.

Germanii care vin la noi sunt aproape sută la sută cei care vin pentru master. Și asta ar fi o maturitate a României dacă studenții ar rămâne acasă pentru licență și să vină mai târziu”, a declarat Andrew Noble pentru edupedu.ro.

Universitățile din Marea Britanie înregistrează un număr record de aplicații în acest an, din partea studenților străini, în ciuda predicțiilor sumbre pe baza efectelor Brexit-ului și a pandemiei de coronavirus.

Astfel, numărul de aplicații ale tinerilor din afara Marii Britanii și a Uniunii Europene a crescut cu 9%, potrivit datelor anunțate de platforma națională de aplicații în sistemul universitar britanic, UCAS (Universities and Colleges Admissions Service).

Numeric, asta înseamnă un total de 44.300 de studenți internaționali care au aplicat pentru a studia anul viitor în Marea Britanie.


CLICK - Follow us on Google News