Lanţ de magazine, amendat pentru o zacuscă «exact cum o făceau bunicii», fabricată industrial

05 Dec 2020 | scris de Anita Raicu

O sentinţă a Judecătoriei Giurgiu relevă faptul că lanţul de magazine Mega Image a fost amendat pentru că a pus la vânzare două tipuri de zacuscă prin ale căror prezentări consumatorii sunt induşi în eroare.

Lanţ de magazine, amendat pentru o zacuscă «exact cum o făceau bunicii», fabricată industrial

În procesul deschis la Judecătoria Giurgiu, Mega Image a contestat o amendă de 7.000 de lei primită de la Protecţia Consumatorului pentru că a expus la comercializare produse care ”au înscrisuri ce pot induce în eroare consumatorul ca fiind produse tradiţionale, deşi acestea sunt fabricate industrial - aşa cum reiese din declaraţiile de conformitate a produselor preparate, anexate”. 

Protecţia Consumatorului a amendat Mega Image pentru o zacuscă ”ţărănească”  (produs fabricat după o reţetă din casa ţăranilor, reţetă tradiţională), gustoasă şi săţioasă, cu drag din natură, din legume proaspete, selecţionate cu multă grijă” şi şi pentru o ”zacuscă moldovenească cu ghebe”.

Protecţia Consumatorului a descoperit că ”zacusca moldovenească cu ghebe”, pe eticheta căreia scria că este ”moldovenească dintr-o zonă tradiţională”, are ”ardei capia copţi la soba de lemne…” şi este fiartă ”minim 8 ore pe sobă ţărănească cu lemne” este, de fapt, produsă industrial.

În proces, Mega Image a arătat că agentul constatator a considerat în mod greşit faptul că folosirea termenului ”țărănesc” echivalează cu folosirea termenului ”tradiţional”, în realitate aceştia semnificând chestiuni diferite.

”Folosirea sintagmei ”ţărănească” face referire la modul în care sunt tăiate legumele şi la mărimea acestora”, au arătat reprezentanţii Mega Image în proces.

În privinţa produsului ”zacuscă cu ghebe”, Mega Image a arătat că agentul constatator a adăugat în descrierea faptei contravenţionale expresii şi cuvinte care nu apar pe ambalajul produsului, cum este, de exemplu, expresia ”moldovenească dintr-o zonă tradiţională”.

Judecătoria Giurgiu a menţinut parţial amenda aplicată de Protecţia Consumatorului, arătând că în cazul produsului ”Zacuscă ţărănească Râureni” nu este vorba de o etichetă înşelătoare.

”Instanţa constată că, deşi eticheta acestuia conţine sintagmele „ţărănească” şi ”cu drag din natură”, totuşi apreciază că nu s-a urmărit inducerea în eroare a consumatorului, ori că aceste sintagme sunt apte să atingă această finalitate”, se arată în sentinţa Judecătoriei Giurgiu.

Judecătorul a mai arătat că folosirea expresiei ”zacuscă ţărănească” ”este menită în principal să descrie modalitatea de preparare a produsului, folosind o reţetă ţărănească, dar implementată la nivel industrial, şi nu în mod necesar să acrediteze ideea că produsul este unul artizanal, deşi este produs şi ambalat în masă, la nivel industrial”.

”Astfel, pentru acest produs, instanţa apreciază că fapta contravenţională reţinută nu există, motiv pentru care va înlătura sancţiunea contravenţională şi măsura complementară aferente”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Giurgiu.

În privinţa, produsului ”Zacuscă cu ghebe”, judecătorul a considerat, în schimb, că eticheta este înşelătoare.

”Instanţa constată faptul că pe ambalajul acestui produs se află inserată următoarea descriere: «(…) făcută cu cele mai bune ingrediente, în zacuscă se pun ardei capia copţi la sobă de lemne şi se amestecă cu ciuperci, ceapă, ulei, sare şi piper, după care se fierbe totul minim 8 ore pe sobă ţărănească cu lemne».

Se poate constata că descrierea acestui produs nu se limitează numai la prezentarea reţetei urmate pentru a-l produce, ci creează imaginea unui produs artizanal, creat în gospodărie, după metode tradiţionale”, arată Judecătoria Giurgiu.

Judecătorul care a decis să menţină amenda aplicată pentru zacusca cu ghebe a arătat că prin folosirea expresiilor ”ardei capia copţi la sobă de lemne” şi ”se fierbe totul minim 8 ore pe sobă ţărănească cu lemne” s-a dorit transmiterea unei imagini congruente ”cu cea romantizată a gospodăriilor ţărăneşti, în care se produc mâncăruri artizanale, prin folosirea de metode şi reţete tradiţionale, cu ingrediente naturale - imagine ce este considerabil mai atrăgătoare consumatorului decât cea impersonală şi rece a unei fabrici mânate de un proces industrial automatizat, concentrat în principal pe cantitate, şi în secundar pe calitate”.

”Instanţa apreciază că descrierea mai sus evocată a acestui produs este mai mult decât aptă să inducă în eroare consumatorul, astfel că cele reţinute în procesul-verbal de către agentul constatator, relativ la acest produs, par a fi fundamentate”, se mai arată în sentinţa prin care amenda de 7.000 de lei a fost redusă la 3.500 de lei.

Sentinţa Judecătoriei Giurgiu nu este definitivă și a fost atacată cu apel.


CLICK - Follow us on Google News