O profesoară, ironizată de doi elevi, va primi despăgubiri de 30.000 de lei de la părinți

O profesoară din Cluj urmează să primească despăgubiri în valoare de 30.000 lei de la părinţii a doi foşti elevi, în urma deciziei unei instanțe care a considerat că elevii au denigrat imaginea profesoarei pe rețelele sociale.

În urmă cu cinci ani, cei doi elevi, pe atunci în clasa a VII-a, au publicat pe un cont fals de Facebook, dar şi pe grupul de WhatsApp al clasei, imaginea unei maimuțe despre care, judecătorii au apreciat ulterior, o ilustrau pe profesoara lor, căreia i-au denigrat astfel imaginea, informează clujust.ro.

Incidentul s-a produs cu o zi înaintea începerii anului școlar 2018-2019. Unul dintre elevii clasei a VII-a de la Şcoala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu” din Cluj a făcut o caricatură, care ilustra o maimuţă, cu referire la diriginta lor.

El le-a trimis colegilor caricatura pe grupul de WhatsApp al clasei, iar imaginea a devenit fotografia de grup, după care a fost publicată și pe un cont fals de Facebook.

Dar elevul nu s-a limitat la atât. Câteva luni mai târziu, în decembrie, a făcut o nouă imagine înfățișând-o pe diriginta lor, iar apoi, în martie 2019, un alt elev ar fi creat pe Facebook un cont fals, cu numele profesoarei, folosind ca poză de profil, respectiv fotografie.

În cele din urmă, profesoara a aflat cele întâmplate și a decis să se adreseze avocatului. La proces, femeia a solicitat daune morale pentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei în valoare de 50.000 de lei, la care se adaugă și cheltuielile de judecată.

Părinții au încercat să se apere, dar avocații lor nu au reușit să demonstreze că acuzațiile profesoarei ar fi nefondate.

În final, părinții unuia dintre elevi a recunoscut că fiul său a creat acel cont fals de Facebook, dar a susținut că l-ar fi şters chiar în ziua următoare. Mai mult, ei au susținut că pentru fapta sa copilul a fost deja pedepsit la școală, având media 5 la purtare.

Ulterior, au spus părinții, copilul a fost afectat într-o asemenea măsură încât ar fi fost nevoit să meargă la psiholog.

Pe aceeași apărare s-au bazat și părinții celuilalt elev. Ei au încercat să explice instanţei că totul ar fi fost doar o glumă copilărească, în condiţiile în care imaginea editată, respectiv poza cu maimuţa, ar fi ilustrat, de fapt, porecla atribuită profesoarei în şcoală.

Instanța nu a ținut însă cont de pledoaria lor și a decis că faptele celor doi elevi au adus atingere onoarei şi reputaţiei reclamantei.

După cinci ani de proces, părinţii elevilor vor trebui să-i plătească profesoarei 30.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, iar în paralel sunt obligați să publice, pe cheltuială proprie, hotărârea instanţei într-un cotidian local de largă audienţă.