Animal ciudat şi agresiv, ce pare a fi o hienă, ucis într-o comună din județul Galați- video

23 Mai 2020 | scris de Monica Pavelescu

Sătenii din comuna Oancea, aflată în nordul-estul judeţului Galați, în apropiere de Prut au omorât un animal foarte agresiv care făcea ravagii pe la stânile şi prin gospodăriile din zonă, cu care nu s-au mai confruntat până acum, iar specialiştii se contrazic în privinţa speciei din care face parte.

Animal ciudat şi agresiv, ce pare a fi o hienă, ucis într-o comună din județul Galați- video

Animalul ataca atât ziua, cât şi noaptea şi ucidea şi mânca miei, oi, păsări, ba chiar a ucis şi câţiva câini.

Sătenii nu au ştiut despre ce animal este vorba până când un cioban a dat nas în nas că sălbăticiunea de talie mare, undeva în jurul a 40 de kilograme, iar aceasta a încercat să-i sară la gât.

”Nu ştiu ce animal era, că n-am văzut niciodată. N-avea păr pe el, numai pe cap, ca o coamă. Nu-i câine, domnule, are nişte dinţi! Şi a sărit aici în drum şi la cioban! L-am prins, aici, în drum. Noi veneam cu oile, să le băgăm înăuntru şi el venea din urmă.

Băietul acela, care-l am la oi, era să sară-n gâtul lui. O dat cu băţu-n el. Când veneam cu oile la deal, el venea din urmă. Mă, ce dracu-i mă asta?! Eu n-am văzut niciodată. Am zis întăi că-i câine! Ce câine, mă, când s-o zvârlit deodată aşa… Are două rânduri de dinţi”, a povestit proprietarul stânii pentru Adevărul.

După ce l-au omorât, sătenii au ars cadavrul bizarei creaturi, care pare să fie încrucişarea dintre un câine şi o hienă sau un şacal. De altfel, nici specialiştii nu sunt foarte siguri despre ce este vorba, aşa că se contrazic.

Din imaginile filmate cu telefonul de unul dintre săteni se poate vedea că animalul este de talie mare şi că nu are blană, ci doar o coamă, cum au hienele.

Capul seamănă destul de bine cu al unei hiene, dar şi cu cel al unui câine de luptă, dar forma corpului nu este cea specifice unei hiene, ci mai degrabă cu cea a unui câine sau a unui şacal auriu - deşi acesta din urmă atinge rareori 20 de kilograme, în niciun caz 40, cât cântărea animalul ucis la Oancea.

Examen anatomo-patologic care ar fi clarificat lucrurile nu mai este posibil deoarece ciobanii au ars creatura la câteva ore după ce au ucis-o.

Vânătorii sosiți în comună, imediat după uciderea creaturii, cred că ar fi fost o hienă, dar această specie nu trăieşte în Europa. Se bănuieşte că animalul ar fi fugit dintr-un adăpost ilegal de peste Prut, din Republica Moldova (graniţa este la câţiva kilometri), unde ar fi fost ţinut pentru lupte ilegale de canide, preferatele mafiei ruse a pariurilor.

”După toate probabilităţile este vorba despre o hienă, un animal care trăieşte în Africa. Am ajuns la concluzia că acest animal a venit de undeva din Republica Moldova, a traversat Prutul şi s-a aciuat lângă această stână. Probabil că cineva şi-a înfiinţat vreo grădină zoo clandestină şi probabil de acolo a scăpat acest animal“, a declarat Adrian Alexandru, director AJVPS Galaţi. 

Biologii, care au văzut doar imagini cu animalul ciudat, susţin că nu poate fi vorba despre o hienă.

”Consider că nu este o hienă pentru că structura corpului este total diferită la hiene. Au capul masiv, altă dentiţie: Sigur, arată foarte ciudat. Părerea mea este că e vorba despre un câine sălbăticit, masiv ce e drept, care suferă de o boală a pielii, mai mult ca sigur o formă de râie”, a explicat Mădălin Şerban, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi. 

Există şi posibilitatea ca animalul să fie o corcitură între specii diferite de canide, dar dincolo de dilema de natură biologică, localnicii se tem că exemplarul capturat ar putea să nu fie singurul, aşa că le-au cerut autorităţilor să verifice pădurile din zonă.


CLICK - Follow us on Google News