Studiu clinic. Un nou tratament anti-COVID care salvează vieți

17 Iun 2021 | scris de Anita Raicu

Tratamentul cu anticorpi monoclonali constă într-o puternică perfuzie intravenoasă cu anticorpi pentru neutralizarea virusului, iar rezultatele testelor sugerează că ar putea ajuta decisiv unul din trei pacienți cu forme severe de Covid, relatează BBC.

Studiu clinic. Un nou tratament anti-COVID care salvează vieți

Tratamentul cu anticorpi monoclonali, realizat de Regenoron, oprește infectarea celulelor cu acest virus și reproducerea lui.

Tratamentul poate fi administrat persoanelor care nu au anticorpi proprii pentru a combate virusul și costă între 1.000 și 2.000 de lire sterline.

Studiu s-a derulat între 18 septembrie 2020 și 22 mai 2021. La el au participat 9785 de pacienți spitalizați, cu COVID-19, și care au primit în mod aleatoriu un tratament intravenos constând în casirivimab și imdevimab.

În urma studiului s-a constatat că a redus semnificativ:

- riscul de deces

- durata spitalizării la o medie de patru zile

- probabilitatea de a avea nevoie de un ventilator

”Administrând pacienților această combinație de doi anticorpi printr-o perfuzie intravenoasă, de fapt, le reducem riscurile de a muri cu o cincime”, declară Sir Martin Landray, unul dintre cercetătorii principali. 

Tratamentul a fost administrat în completarea medicamentului antiinflamator steroid cu dexametazona, care în sine reduce riscul de deces cu până la o treime pentru pacienții în stare gravă.

Sir Peter Horby, un alt cercetător principal,afirmă că a existat o mare incertitudine legată de terapiile cu anticorpi, în special dacă abordarea a fost corectă, pentru că alte studii nu au descoperit că ar avea vreun beneficiu.

Spre exemplu, utilizarea plasmei sanguine de la pacienții recuperați - care conține anticorpi ce ar trebui să recunoască și să lupte împotriva virusului - nu s-a dovedit eficientă ca terapie anti-Covid.

Dar tratamentul cu anticorpi utilizat în procesul de recuperare conține doze mari din doi anticorpi specifici, realizați în laborator.

”Este minunat să aflăm că există un răspuns în cazurile cele mai grave”, a declarat Sir Peter Horby.


CLICK - Follow us on Google News