Tanti Fica, bătrânica de 76 de ani care trăieşte singură într-un cătun din Apuseni cu o pensie de 15 lei

27 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

Comuna Ceru Băcăinţi este amplasată pe versanţii sudici ai Munţilor Apuseni, într-un cadrul natural spectaculos şi are în componenţă 10 sate şi cătune. 

Tanti Fica, bătrânica de 76 de ani care trăieşte singură într-un cătun din Apuseni cu o pensie de 15 lei

Doar 235 de suflete mai trăiesc comuna Ceru Băcăinţi, care a suferit un puternic proces de depopulare, tinerii alegând să plece în alte comune învecinate, la oraș sau în străinătate. 

În localitate nu există nicio investiţie care să ofere locuri de muncă, iar oamenii trăiesc din agricultură şi din creşterea animalelor. Cei mai mulţi dintre locuitori au peste 60 de ani, unii trăind singuri şi fără niciun ajutor.  

Jurj Fica, sau ”Tanti Fica”, o văduvă de 76 de ani, nu are copii sau nepoţi. Locuieşte singură în cătunul Fântânele, la aproape 10 kilometri de centrul comunei. În cătun mai trăiesc doar patru persoane, casele fiind la distanţă mare unele de altele.

Până la casa ei se poate ajunge doar cu o maşină de teren, plus un urcuș pe un deal, ce durează o jumătate de oră.

Pe timpul verii, mai are un vecin care stă cu animalele în zona, dar iarnă este singură în vârful de deal din Apuseni.

Soţul ei a murit în urmă cu şapte ani. El avea pensie de 30 de lei, iar văduvei i-a rămas jumătate din această suma, pensia de urmaş. Doar 15 lei, incomparabil cu pensiile speciale, pe care unii le mai cumulează și cu alte venituri...

Nici poştaşul nu poate urca până la ea în fiecare lună, să-i aducă pensia.

Situaţia ei a fost prezentată de cei de la emisiunea "Izolaţi în România", care urmează să o ajute periodic.

De asemenea, un tânăr din Alba Iulia a iniţiat o campanie de sprijin şi a creat un grup pe internet denumit ”Ajutor pentru tanti Fica”.

Potrivit tânărului care a vizitat-o pe Tanti Fica, aceasta are nevoie urgenţă de alimente de baza (ulei, făină, zahăr), de o sobă nouă şi de plata facturilor pentru curent electric şi telefonul mobil


CLICK - Follow us on Google News