Asistent medical român în Italia, revoltat că nu a fost inclus în prima etapă de vaccinare: «Dacă nu se impunea carantina, mă gândeam să vin în România»

14 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Valentin Neguleasa este unul dintre cei 80 de mii de asistenți liberi profesioniști din Italia, care nu este vaccinat în prima etapă alături de ceilalți colegi, parte din personalul medical.

Asistent medical român în Italia, revoltat că nu a fost inclus în prima etapă de vaccinare: «Dacă nu se impunea carantina, mă gândeam să vin în România»

Timp de 12 ani el lucrează ca asistent medical liber profesionist în Milano, ceea ce înseamnă că nu are un contract de muncă permanent la o instituție medicală de stat sau privată, ci diverse colaborări.

Din martie el lucrează în permanență la domiciliul pacienților sau în clinici. Valentin merge aproape zilnic la pacienți acasă într-un program de monitorizare a tratamentului cu anticoagulante, dar face și ture la diferite centre și clinici. A lucrat neîntrerupt de la începutul pandemiei.

”La un centru de zi pentru Alzheimer unde lucrez, eu deschid primul ușa și întâmpin pacienții dimineața. Șoferul și voluntarul care îi aduc cu mașina au vaccinul făcut, eu care sunt asistent medical nu sunt considerat o prioritate. N-am putut să-mi imaginez așa ceva”, declară revoltat românul.

În ultima săptămână a luat legătura cu autoritățile și cu șefii de spitale pentru a fi inclus pe lista de vaccinare, dar fără succes.

”În această fază, campania de vaccinare e dedicată operatorilor sanitari care lucrează în cadrul sistemului de stat. În a doua etapă, pe baza indicațiilor ministeriale, va veni rândul liberilor profesioniști”, este răspunsul paradoxal pe care l-a primit de fiecare dată.

Este vaccinat personalul medical în prima etapă, dar nu liberii profesioniști

Federația Națională Ordinul Asistenților Medicali a trimis și o scrisoare deschisă în această săptămână premierului Giuseppe Conti, fără să primească un răspuns ferm dacă vor fi totuși incluși în prima fază a vaccinării, relatează nurse24.it.

În că de la începutul lunii ianuarie, și specialiștii din sectorul privat s-au revoltat pentru că nu erau incluși în prima fază a vaccinării, dar acest lucru a fost remediat, potrivit publicației Libertà.

”Asistenții medicali liberi profesioniști, care sunt angajați în cabinetele private sau care fac servicii la domiciliu, precum și cei voluntari în clinicile locale sunt excluși din această primă fază a imunizării. Vorbim de o cincime din personalul medical”, a declarat atunci Maria Genesi, președinta Ordinului Asistenților Medicali Profesioniști din Piacenza.

Potrivit site-ului ministerului Sănătății italian, în etapa de vaccinare din ianuarie până în martie sunt incluși: personalul sanitar și de asistență socială, personalul și cei internați în centrele rezidențiale pentru bătrâni, persoanele de la 80 de ani în sus.

Potrivit răspunsurilor pe care le-au primit Valentin și colegii lui, asistenții liberi profesioniști ar urma în a doua etapă, care începe în aprilie.

Timpul i se pare prea lung, având în vedere profesia pe care o practică.

În prezent, din cauza restricțiilor din Peninsulă, Valentin are în permanență asupra sa un document emis de spitalele cu care colaborează potrivit căruia are dreptul să se deplaseze prin oraș, pentru că asigură servicii vitale.

Românul nu înțelege cum de i-a scăpat statului italian această categorie importantă de lucrători în prima linie.

”Având în vedere că m-am supus riscului din martie și până acum, chiar dacă nu am o formă contractuală subordonată și lucrez cu PFA, nu înțeleg de ce am fost exclus. Același spital care nu m-a acceptat pentru vaccin acum îmi spunea anterior că terapiile anticoagulante pe care le fac eu erau esențiale”, declară Valentin Neguleasa.

El a discutat cu mulți alți asistenți care se află în aceeași situație și care speră că vaccinarea lor se va face cât de curând.

”Dacă nu se impunea carantina, mă gândeam să vin în România, să mă vaccinez. Doar interdicțiile și carantina m-au oprit”, spune Valentin.


CLICK - Follow us on Google News