Voință! Jucătoare cu un handicap fizic, calificată pe tabloul principal de la Australian Open 

16 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Francesca Jones, o britanică în vârstă de 20 de ani, a reușit o performanță impresionantă, calificându-se pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam, în ciuda handicapului fizic de care suferă. 

Voință! Jucătoare cu un handicap fizic, calificată pe tabloul principal de la Australian Open 

Jones, locul 241 WTA, s-a născut cu displazie ectrodactilă ectodermală, o afecţiune rară a extremităţilor membrelor, din cauza căreia a venit pe lume cu doar patru degete la fiecare mână şi un total de 7 degete la cele două picioare (3 la dreptul şi 4 la stângul). 

Cu toate acestea, la Dubai, acolo unde au avut loc calificările pentru primul turneu de Grand Slam al anului, Francesca le-a învins pe Monica Niculescu 6-3, 6-2, Jana Fett 7-6 (7), 2-6, 6-1 şi de Lu Jia-Jing (6-0, 6-1), câștigându-și dreptul de a juca în primul tur la Australian Open. 

"Sunt extraordinar de bucuroasă că am reuşit să mă calific şi abia aştept să joc la Australian Open. Nu am mai evoluat niciodată la un asemenea nivel şi sunt sigură că va fi o experienţă excepţională", a sportiva britanică la finalul ultimului meci din calificări
 
Până să atingă această perofmanţă, Francesca Jones a luptat pentru a înfrânge verdicul specialiştilor, care au decretat la unison că niciodată nu va putea face sport de performanţă, cu atât mai puţin tenis.

Sportiva spune însă că scepticismul celor din jur a reprezentat principala sa sursă de motivare.

"Toţi doctorii la care am fost mi-au spus că nu voi putea juca tenis din cauza handicapului pe care ei credeau că îl am. Şi mi-am zis atunci: Ok, ştiţi ceva? Pentru ceea ce spuneţi, voi face tot posibilul să vă demonstrez că vă înşelaţi. Corpul meu nu este construit ca al unui atlet, dar asta nu înseamnă că eu nu pot deveni unul", a mărturisit jucătoarea de tenis pentru media britanică. 

Francesca Joones foloseşte o rachetă foarte uşoară şi un grip subţire şi vorbeşte cu nonșalanță de lupta dusă cu neajunsurile provocate de handicap.

"Sunt mici probleme cu care mă confrunt, cum ar fi faptul că astăzi mi s-a rupt o unghie. Asta se întâmplă pentru că sunt nevoită să ţin racheta foarte strâns.

Am doar trei degete la piciorul drept, care este piciorul de bază, aşadar echilibrul a fost întotdeauna un punct slab pentru mine.

Cu timpul, zi de zi, am lucrat la acest aspect şi l-am îmbunătăţit", spunea Francesca Jones, în 2016, într-un interviu acordat pentru  pentru The Guardian


CLICK - Follow us on Google News