CNSAS susţine că Traian Băsescu a început să toarne la Securitate din primul an de studenţie

06 Iun 2019 | scris de Anita Raicu

În documentele trimise instanţei. CNSAS susţine că Traian Băsescu ar fi început să-şi toarne colegii la Securitate încă din primul an de studenţie la Institutul de Marină, în 1972, arată G4Media

CNSAS susţine că Traian Băsescu a început să toarne la Securitate din primul an de studenţie

Cererea CNSAS adresată Curţii de Apel prin care cere instanţei să constate calitatea de colaborator al Securităţii pentru Băsescu se bazează pe documente din arhivele SRI şi MAPN, printre care şi unul trimis de SRI la începutul lunii aprilie 2019.

Cele mai importante informaţii din dosarul trimis de CNSAS instanţei şi consultat de G4Media:

– Documentele invocate de CNSAS arată că Traian Băsescu ar fi fost folosit ca sursă de Securitate începând din 1972, chiar anul în care a devenit student. În 1976, când a terminat facultatea, el a fost preluat de Securitatea Constanţa.

– În 1979, dosarul lui a fost distrus, fără a fi microfilmat, când Băsescu s-a înscris în Partidul Comunist Român.

– CNSAS arată că identitatea sursei Petrov, adică Traian Băsescu, este dovedită de faptul că numărul dosarului personal de Securitate se regăseşte şi pe notele informative olograf (scrise de mână) identificate în două dosare ale altor persoane urmărite de Securitate.

Mai mult, arată CNSAS, numele ofiţerului de legătură din perioada colaborării cu organele de contrainformaţii militare este consemnat atât în Registrul jurnal pentru reţeaua informativă, cât şi pe notele informative ale sursei Petrov.

– Pe parcursul colaborării cu Securitatea, Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative, datate în 5.5.1975, identificate în două dosare, arată CNSAS.

– Un prim document este o notă informativă despre un coleg în care dă detalii despre presupusele legături cu cetăţeni străini.

– O a doua notă informa Securitatea despre presupusa intenţie de a pleca din ţară a colegului său.

 


CLICK - Follow us on Google News