Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa

04 Mai 2021 | scris de Anita Raicu

Un fermier belgian a reuşit, în mod accidental, să redeseneze graniţa cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin, relatează BBC.

Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa

Un localnic pasionat de istorie a observat că piatra care marca graniţa dintre cele două ţări a fost mutată 2,29 de metri.

Graniţa dintre Franţa şi Belgia, care se întinde pe 620 de kilometri, a fost stabilită sub Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. Ea a fost marcată cu pietre de hotar, care au fost menţinute de atunci.

Incidentul nu a cauzat, cum s-ar fi întâmplat în urmă cu ceva zeci de ani, un scandal internaţional, ci a fost considerat amuzant de ambele părţi ale frontierei.

”A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună. M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare. Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”, a declarat David Lavaux, primarul satului belgian Erquelinnes, pentru TF1. 

Primarul localităţii franceze vecine, Aurélie Welonek, a spus: ”Ar trebui să putem evita un nou război de graniţă”.

Autorităţile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a reapune piatra în locul original. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea fi preluat de ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie de graniţă franco-belgiană, inactivă din 1930.

Lavaux a subliniat că fermierul ar putea fi acuzat penal dacă nu se conformează.

”Dacă arată bunăvoinţă, nu va avea vreo problemă, vom soluţiona chestiunea amiabil”, a mai declarat el pentru site-ul de ştiri Sudinfo.


CLICK - Follow us on Google News