Bernard-Henri Lévy: «Criza este tratată cu bazooka, prin cuvinte simple și măsuri-șoc» - video

15 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

”Există ceva teribil de nesănătos în felul în care trăim această pandemie, cedând în fața fricii. O criză pe care o tratăm cu bazooka, cuvinte simple și măsuri-șoc”, spune filosoful Bernard-Henri Lévy, într-un interviu acordat CNEWS.

Bernard-Henri Lévy: «Criza este tratată cu bazooka, prin cuvinte simple și măsuri-șoc» - video

Bernard-Henri Lévy a criticat modul în care autoritățile gestionează criza în Franța.

”Maniera în care creăm această frică, o semănăm și cedăm în fața ei, modul în care amestecăm lucrurile, cel în care trăim această epidemie ca și cum ar fi cea mai mare catastrofă care ni s-a întâmplat în ultimul secol. În toate acestea există ceva teribil de nesănătos”, spune filosoful francez.

”Punem totul la același nivel”, pe când au existat evenimente mai grave decât epidemia actuală.

Înțelepciunea înseamnă a separa, a stabili nuanțe și complexitate. Această epidemie este extrem de puternică, dar au existat unele mult mai grave, inclusiv în perioada contemporană”, mai spune scriitorul francez.

Lévy evocă situații din primul val al epidemiei, când pacienții bolnavi de cancer ”nu îndrăzneau să meargă la spital, de frică, până când boala lor a ajuns într-o fază terminală”.

Potrivit lui Bernard-Henri Lévy, ar trebui nuanțată diferență între ”sănătatea unei persoane și sănătatea unei societăți, care este ceva global”.

”Nu este vorba doar de un virus care pătrunde în organism și care trebuie extirpat, e un fenomen mult mai complex.

În prezent există un mod de a simplifica totul, de a trata totul cu bazooka, prin cuvinte simple și măsuri-șoc, care cred că fac mai mult rău decât bine”, spune el.


CLICK - Follow us on Google News