Bill Gates lansează un apel către liderii lumii pentru adoptarea a trei măsuri pentru combaterea coronavirusului

13 Apr 2020 | scris de Monica Pavelescu

Într-o articol publicat de ziarul Le Monde, Bill Gates, solicită liderilor mondiali să ia o serie de măsuri pentru a oferi un răspuns concertat, o abordare globală în lupta împotriva acestei boli.

Bill Gates lansează un apel către liderii lumii pentru adoptarea a trei măsuri pentru combaterea coronavirusului

Cele trei măsuri cerute de Gates sunt:
- să se asigure că echipamentele destinate combaterii pandemiei, cum ar fi măștile, mănușile și testele de diagnostic, sunt alocate eficient la scară globală;
- să asigure finanțarea cercetării găsirii unui vaccin împotriva coronavirusului;
- să ofere companiilor private farmaceutice care sunt gata să producă vaccinul certitudinea că nu vor fi în pierdere.

"De când lumea a luat cunoștință de virus, la începutul lunii ianuarie, fiecare țară s-a concentrat pe propriile interese naționale, întrebându-se: 'Cum putem proteja oamenii în interiorul frontierelor noastre?'

Aceasta este o reacție de înțeles. Dar atunci când un astfel de virus se dovedeşte a fi atât de contagios și de răspândit cum e Covid-19, liderii trebuie să înțeleagă că pandemia va rămâne o amenințare pentru toată lumea, indiferent unde se află în lume, atât timp cât ea va lovi undeva.

Până în prezent, Covid-19 nu a lovit încă puternic ţările cu venituri mici și mijlocii. Nu știm cu adevărat de ce. În schimb, suntem siguri că boala va sfârși, mai devreme sau mai târziu, prin a se răspândi pe scară largă în aceste țări. Și, fără ajutor, numărul de infecții și decese va fi, fără îndoială, mult mai mare decât ceea ce observăm acolo astăzi.

Această simplă observație este suficientă pentru a conştientiza amenințarea: Covid-19 a provocat o supraglomerare a serviciilor de sănătate în orașe precum New York, în timp ce un singur spital din Manhattan are mai multe paturi la terapie intensivă decât majoritatea țărilor africane. În acestea din urmă, pandemia ar putea face milioane de victime.

În timp ce țările dezvoltate ar putea să restrângă cu succes boala în lunile următoare, virusul ar putea avea o revenire în forţă, dacă epidemia continuă să facă ravagii undeva în lume. În cel mai scurt timp, întreaga planetă ar fi infectată din nou, de aceea trebuie să punem în aplicare o strategie globală de combatere a acestei boli.

În primul rând, liderii noștri trebuie să se asigure că echipamentele destinate combaterii pandemiei, cum ar fi măștile, mănușile și testele de diagnostic, sunt alocate eficient la scară globală". Și nici vorbă să existe licitații între țări pentru aprovizionarea vitală, deoarece "boala ar face și mai multe victime.

Cercetătorii care lucrează deja la opt potențiale vaccinuri împotriva Covid-19, sunt convinși că unul dintre acestea va fi dezvoltat în următoarele 18 luni. [...] Acest termen nu va fi respectat decât dacă va urma o finanțare suficientă.

Companiile private care sunt gata să producă vaccinul nu ar trebui să facă acest lucru în pierdere. Acestea fiind zise, fiecare vaccin Covid-19 ar trebui considerat un "bun public mondial" și, prin urmare, să rămână abordabil și accesibil tuturor.

Ființele care formează umanitatea noastră nu sunt legate doar de valorile noastre comune și de legăturile sociale. Noi suntem conectați între noi şi printr-o rețea microscopică de germeni patogeni care leagă sănătatea unei persoane de sănătatea tuturor celorlalte. În această pandemie, toți suntem conectați între noi. În reacția noastră, trebuie să fim la fel", scrie Bill Gates în Le Monde.
 


CLICK - Follow us on Google News