Bill Gates prevede o nouă pandemie mult mai gravă decât Covid-19: Avem nevoie de un nou fel de a face vaccinuri

08 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Bill Gates este de părere că ne găsim într-un moment în care este nevoie de unirea eforturilor la nivel mondial pentru a se pregăti mai bine reacția în cazul unei viitoare pandemii care ar putea fi mai gravă decât Covid-19, relatează The Guardian.

Bill Gates prevede o nouă pandemie mult mai gravă decât Covid-19: Avem nevoie de un nou fel de a face vaccinuri

Bilanţul deceselor şi pagubele economice produse de actuala pandemie evidențiază necesitatea finanțării unor proiecte care să conducă o îmbunătăţire a vaccinurilor, tratamentelor şi testelor de diagnostic necesare opririi viitoarei pandemii, apreciază fondatorul Microsoft.

Este necesar ca bugetele cercetării şi dezvoltării să se concentreze asupra punctelor slabe relevate de răspândirea rapidă a Covid-19 în lume, pledează Gates într-o întâlnire cu fostul ministru britanic al Sănătăţii Jeremy Hunt, la un think tank, Policy Exchange.

”Ştiţi, nu avem vaccinuri care să blocheze transmiterea Covid-19. Avem vaccinuri care ajută, dar reduc doar puţin transmiterea. Avem nevoie de un nou fel de a face vaccinuri”, subliniază Gates.

Vaccinurile împotriva Covid-19 blochează parţial transmiterea noului coronavirus, însă sunt mai eficiente în prevenirea îmbolnăvirii grave.

Un grup de experţi care consiliază Comitetul Sage al Guvernului britanic apreciază că o vaccinare completă cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford asigură o protecţie de 65%, iar cu Pfizer-BioNtech de 75%, în timp ce ambele conduc la o evitare a spitalizării în proporţie de 95%. Însă imunitatea diminuează în timp.

Gates deplânge, de asemenea, lipsa unor tratamente eficiente împotriva Covid-19. El apreciază că steroidul dexometazonă şi noul medicament oral molnupiravir sunt utile, însă rezultatul terapeutic este ”mai mic decât ar fi cazul”.

”Este nevoie de fonduri în valoare de miliarde de dolari investite în cercetare şi dezvoltare şi probabil un miliard pe an pentru un grup de lucru asupra pandemiei la OMS”, estimează Gates.

Grupul de lucru de la OMS ar urma să monitorizeze evoluția pandemiei şi să realizeze ceea ce Gates numeşte ”jocuri de germeni”, adică reacţii ale unor ţări la evenimente care ar putea declanşa viitoarea criză, de exemplu un atac bioterorist care ar răspândi variola pe zece aeroporturi.

”Există epidemii de origine naturală şi epidemii cauzate de atacuri bioteroriste care ar putea fi mai grave decât cea de azi”, apreciază Gates.

”Iar progresele ştiinţei medicale ar trebui să ne ofere instrumente pe care, ştiţi, ar trebui să le facem cu mult mai bine. Aşadar este o prioritate. Anul următor va trebui, însă, să facem alocări, inclusiv acest grup de lucru mondial privind pandemia”, declară el

O sarcină imporantă în pregătirea viitoarei pandemii o reprezintă o ieftinire a vaccinurilor, construirea unor fabrici de vaccin mari şi o ”eradicare” a gripei şi răcelii, consideră miliardarul.

Vaccinul ar putea fi ”doar un mic plasture de pus pe braţ”, ”incredibil de benefic” char şi în afara unei pandemii, speră el.

”Mesajul luptei împotriva modificările climatice, împotriva bolilor celor săraci şi pregătirea în vederea pandemiei sunt lucruri despre care aş vorbi mult. 

Acesta este un teren fertil, ştiţi, pentru că noi am pierdut miliarde de dolari şi milioane de vieţi. Iar cetăţenii se aşteaptă ca guvernele lor să nu lase acest lucru să se repete”, declară Gates. 


CLICK - Follow us on Google News