Motivele pentru care biserică ortodoxă românească e aproape să se transforme în moschee

18 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

Biserica ortodoxă română din Bergamo va fi transformată în moschee, după ce spaţiul în care se ţin slujbele a fost scos la licitaţie, iar musulmanii au câştigat-o.

Motivele pentru care biserică ortodoxă românească e aproape să se transforme în moschee

Spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea Biserica Ortodoxă Română din Bergamo a fost scos la licitaţie pe 25 octombrie 2018, iar musulmanii au câştigat-o oferind 418.700 euro.  

Deşi au trecut aproape doi ani de atunci, românii continuă să folosească clădirea, chiar dacă acordul de comodat gratuit a expirat de aproape un an şi jumătate, pe 30 iunie 2019. 

”Suntem încă aici, nu ştim nimic, a spus Gheorghe Velescu, parohul parohiei ”Sfântul Apostol Toma”, pentru Corriere della Sera, care a urmărit evenimentele.

Italienii notează că românii ocupă ilegal spaţiul, dar deşi a trecut atât de mult timp, câştigătorii licitaţiei nu au luat nicio măsură împotriva lor. 

În plus, musulmanii le-au făcut chiar o ofertă, dar românii, care folosesc clădirea din 2015, nici nu vor să audă, supăraţi că au pierdut licitaţia.

”Vom menţine locul de cult. Pentru noi nu e nicio problemă să dăm fraţilor noştri creştini aceste spaţii, atunci când vor face cerere pentru slujbele lor, dar, sigur, în momente diferite de ale slujbelor noastre”, a declarat Imad El Joulani, preşedintele Consiliului Asociaţiei Musulmanilor din Bergamo.

Răspunsul nu s-a lăsat prea mult aşteptat. Gheorghe Veleşcu consideră că ”fraţii nu se comportă astfel”. ”Avem nevoie de localuri adecvate pentru familiile noastre şi copiii noştri, aceasta era biserica noastră, fraţii nu se comportă aşa”, a spus acesta.

Autorităţile din Bergamo au propus Parohiei române alte locuri pentru construcţia unei biserici, dar toate propunerile au fost refuzate. 

După oficializarea vânzării spaţiului, autorităţile regionale ale Regiunii Lombardia au anunţat că intenţionează să îşi exercite dreptul de preempţiune.

O instanţă din Bergamo a respins însă acţiunea, considerând-o discriminatorie, dar Regiunea Lombardia va face apel.

Şi pe acest lucru se bazează românii, care încearcă să amâne o eventuală înţelegere cu musulmanii, în termenii celor din urmă. 

Asociaţia Musulmană nu a solicitat până în prezent punerea în executare a sentinţei instanţei din Bergamo şi evacuarea ortocoşilor.

Mai mult, potrivit sursei citate, n-ar fi exclus ca musulmanii chiar să vândă românilor biserica. Pentru ca acest lucru să se întâmple, însă, autorităţile din Lombardia ar trebui să le ofere musulmanilor un loc pentru moschee.

”Înainte de apel, dacă va exista cu adevărat, ar putea fi încercată şi o conciliere între musulmani şi regiune. Dar chiar şi încercarea de a ajunge la un acord în această primă fază a procesului a eşuat.

Sentinţa instanţei din Bergamo spune că nu s-a ajuns la reconciliere deoarece Regiunea Lombardia nu s-a pus la dispoziţie pentru a oferi o proprietate diferită şi alternativă Asociaţiei Musulmane”, mai notează sursa citată.

Între timp, o instanţă din Bergamo l-a achitat pe Imad El Joulani, 59 de ani, cardiologul iordanian, fost preşedinte al Centrului Cultural Islamic din via Cenisio din Bergamo, acum preşedinte al Comunităţii Islamice din Bergamo.

Potrivit Bergamo News, El Joulani a fost trimis în judecată pentru că, potrivit rechizitoriului, în iunie 2015, după ce a obţinut o donaţie de 4.981.000 de euro de la fundaţia de caritate Qatar în numele Centrului Cultural Islamic, propunând în mod fals crearea unei noi moschei, ar fi format o altă asociaţie numită Comunitatea Islamică din Bergamo şi ar fi procedat la achiziţionarea de terenuri, folosindu-se de banii primiţi din Qatar.


CLICK - Follow us on Google News