Dr. Laszlo Lorenzovici: «Câte cancere nu au mai fost diagnosticate la timp? Blocarea sistemului de sănătate face mai multe victime decât COVID»

15 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

Medicul Laszlo Lorenzovici, directorul general al Hospital Consulting, prima companie din România specializată în consultanță privind managementul sanitar și analiză economică pentru spitale, sesizează inconsistența autorităților în acțiunile îndreptate împotriva pandemie, într-un interviu oferit cotidianului Libertatea.

Dr. Laszlo Lorenzovici: «Câte cancere nu au mai fost diagnosticate la timp? Blocarea sistemului de sănătate face mai multe victime decât COVID»

”Măsurile radicale au fost o greșeală și toate țările au ajuns la această concluzie. Numărul victimelor colaterale este greu de cuantificat acum, dar în mod cert va fi mai mare decât cele răpuse de COVID…

Impactul pandemiei este major asupra sănătății publice în general. Consumul redus de medicamente, evacuarea pacienților din spitale, stoparea intervenților chirurgicale neurgente…

Da, s-a făcut puțină curățenie la capitolul cheltuieli nejustificabile, cam 20% din internări și operații erau nejustificabile. Dar a fost depășit cu mult pragul.

Nici acum nu și-au revenit spitalele. Abia au ajuns în septembrie să lucreze la 60% din capacitatea de anul trecut.

Pe de altă parte, s-a oprit aproape tot screeningul. Dacă anul trecut s-au descoperit pe lună, de exemplu, 1.000 de cazuri de un anumit tip de cancer, acum estimez că s-au descoperit poate un sfert. (...)

Dacă a apărut acest coronavirus nou, care este un virus periculos, asta nu înseamnă că ceilalți bolnavi au dispărut. Există și ei dezvoltă boli, forme avansate de cancer, care devin netratabile… Cel mai bine se vede în consumul de medicamente care a scăzut pe anumite boli autoimune sau oncologice. (...)

Din păcate încă ascundem mizeria sub preș. Nimeni nu vorbește despre faptul că mulți pacienți din ATI supraviețuiesc coronavirului, dar se suprainfectează cu bacterii nosocomiale

Știți din ce cauză a murit profesorul Istvan Benedek din Tîrgu Mureș, doctorul care a efectuat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în România?

El a reușit să depășească infecția cu COVID și a fost răpus de infecția cu o bacterie luată din aparatul de ventilat! De ce nu vorbește nimeni despre acest lucru?”, a spus medicul Laszlo Lorenzovici.


CLICK - Follow us on Google News