Bogdan Stanoevici, în stare critică. Medicii au apelat la o procedură complexă pentru a-l salva

28 Dec 2020 | scris de Anita Raicu

Starea de sănătate a actorului Bogdan Stanoevici rămâne în continuare critică, plâmânii săi sunt afectați aproape integral, motiv pentru a fost supus unei intervenții extrem de complicate, menită să-l stabilizeze - Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO).

Bogdan Stanoevici, în stare critică. Medicii au apelat la o procedură complexă pentru a-l salva

Internat la Spitalul ”Sf. Pantelimon” din Capitală, Bogdan Stanoevici a fost intubat pe 16 decembrie, în stare gravă, iar două zile mai târziu a fost transferat la ATI, unde s-a ales și cu o infecție nosocomială.

Pe 24 decembrie, Bogdan Stanoevici a fost preluat de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” din Capitală și transferat la Institutul Inimii din Capitală, unde echipa coordonată de prof. dr. Șerban Bubenek face tot posibilul să-l salveze.

Potrivit antena3.ro, starea lui Bogdan Stanoevici este critică. Actorul este la Terapie Intensivă, plămânii săi sunt extrem de afectați și necesită ventilare artificială.

"Bogdan Stanoevici a fost supus recent unei intervenții prin care i-au fost puși plămânii în repaus total, timp de 7 până la 15 zile.

Tocmai de aceea, spuneau medicii, următoarele săptămâni sunt critice. Pacientul a fost trecut pe oxigenare extracorporală", anunță sursa citată.

"Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) sau Susținerea extracorporală a vieții (ECLS) este o procedură utilizată în secțiile de Terapie Intensivă a spitalelor, în special în cazurile de insuficiență cardiacă sau insuficiență respiratorie.

Procedura utilizează un aparat care circulă sângele pacientului, prin intermediul unor tuburi exterioare. Sângele iese din organism, este oxigenat, este eliminat CO2 din compoziția lui, apoi intră din nou în organism, în sistemul circulator.

ECMO se utilizează în cazurile foarte grave, când organismul pacientului nu mai poate susține singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supraviețuire și refacere. În plus, este folosită în timpul intervențiilor chirurgicale complicate, pe cord.

Este o terapie complexă, care poate implica multe riscuri și complicații, însă în multe dintre cazuri a reprezentat singura șansă la viață pentru respectivii pacienți", explică Oana Cuzino, medic primar Geriatrie, pe platforma doc.ro.


CLICK - Follow us on Google News