Căruţa tunată din Bărăgan, are claxon, lumini de semnalizare şi radio - video

25 Mar 2021 | scris de Anita Raicu

Nea` Nicu Ţâru este un fost şofer de autobuz, acum pensionar şi căruţaş de fiţe, după cum se prezintă. De fițe pentru că a realizat că și căruțele pot fi tunate, nu numai mașinile sau motocicletele.

Căruţa tunată din Bărăgan, are claxon, lumini de semnalizare şi radio - video

Are 70 de ani şi locuieşte în Padina, județul Buzău, comună de la graniţa cu Ialomiţa, unde caii sunt nelipsiţi din gospodării. 

Nea Nicu Ţâru este proprietarul celei mai luxoase căruţe din judeţul Buzău și se laudă că atelajul pe care îl conduce se încadrează la ”full option”.

Căruţa lui nea` Ţâru are stopuri, lumini de semnalizare, claxon şi aparat de radio, toate alimentate de la un acumulator auto. Scaunele sunt şi ele confortabile, exact ca într-un microbuz, de unde au şi fost luate.

”Toată lumea rămâne uimită, trec maşinile şi claxonează, alţii opresc şi merg în paralel ca să îl filmeze cu telefoanele, îl întreabă cine a făcut-o. Copiii din familie abia aşteaptă să fie plimbaţi de bunicul”, spune Georgică Ene, nepotul căruţaşului vedetă.

Căruţa are doar un cal putere, însă nu unul oarecare: iapa Doina, care are şi ea parte de hamuri speciale, cumpărate de la curelari renumiţi în breaslă, pentru că altfel căruţa nu ar mai fi una de fiţe, care să atragă privirile.

”Când ies pe stradă, toţi sunt cu ochii pe mine pentru că nu are nimeni pe aici asemenea căruţă. Am fost şofer de meserie şi am rămas cu pasiunea asta şi după pensionare”, spune Nicu Ţâru.

Nea Nicu Ţâru este atât de ataşat de căruţa sa, încât spune că nu ar vinde-o nici pe mii de euro, dacă i-ar oferi careva.

Iapa Doina, înhămată la căruţa de lux, îl ajută pe buzoian să care cerealele de la câmp sau să meargă la rudele din alte comune, unele aflate la peste 50 de kilometri depărtare.

”În fiecare lună investesc. Eu am opt milioane pensie şi pe toţi îi bag în căruţă. Iau vopsele, unsoare, rulmenţi, pentru că trebuie să meargă uşor. O împing cu o mână, aşa de bine merge şi nu simte nici calul că trage de ea”, spune căruţaşul din Padina.


CLICK - Follow us on Google News