Româncă operată în Italia, dată în judecată de Casa de Sănătate, după 10 ani de la intervenție

01 Oct 2020 | scris de Anita Raicu

O botoşăneancă operată în Italia pe vremea când era studentă s-a trezit dată în judecată în România pentru a plăti costul intervenţiei. Femeia a dovedit, în final, că avea card european de sănătate valabil, iar CAS va trebui să-i plătească şi cheltuieli de judecată, scrie monitorulbt.ro.

Româncă operată în Italia, dată în judecată de Casa de Sănătate, după 10 ani de la intervenție

O botoşăneancă fost dată în judecată de Casa Asigurărilor de Sănătate Iaşi pentru o intervenţie chirurgicală suferită în Italia, în urmă cu mai bine de 10 ani.

Fostă studentă a Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Ioana G. a plecat în vara lui 2010 în Italia.

Pe 14 iulie 2010, s-a prezentat de urgență la spital, având febră, vărsături şi dureri abdominale.

După ce a fost consultată și i s-a administrat un tratament, a fost trimisă acasă, dar a revenit la spital a doua zi întrucât durerile se accentuaseră, și a suferit o intervenție chirurgicală, dar numai după ce a făcut dovada că este asigurată în România.

Tânăra a petrecut în spitalul din Marsciano o săptămână, în perioada 15 iulie – 22 iulie 2010, iar cardul european de sănătate a expirat la începutul lui 2011.

Ulterior, în aprilie 2011, reprezentanţii spitalului din Marsciano, unde fusese operată, au solicitat Casei Naţionale de Sănătate din România achitarea contravalorii serviciilor medicale, lucru care a şi fost făcut.

În iulie 2019, botoşăneanca a fost acţionată în instanţă de Casa Asigurărilor de Sănătate Iaşi, care i-a cerut returnarea banilor cheltuiți pentru săptămâna în care a fost internată în Italia, motivând că nu ar fi fost asigurată.

Tânăra a prezentat instanței toate actele care dovedeau că în perioada respectivă era studentă şi prin urmare era asigurată medical, iar cardul european de sănătate era valabil la momentul intervenţiei chirurgicale.

În urma procesului, Judecătoria Botoşani i-a dat câştig de cauză tinerei, acţiunea Casei Asigurărilor de Sănătate Iaşi fiind respinsă ca prescrisă. Ba mai mult, instituţia a fost obligată să-i plătească botoşănencei şi cheltuielile de judecată, respectiv 1.650 lei.


CLICK - Follow us on Google News