Incertitudinile CEO-ului companiei Pfizer, Albert Bourla, cu privire la vaccinul anti-COVID

05 Dec 2020 | scris de Monica Pavelescu

CEO-ul companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, nu este sigur că vaccinul său va preveni transmiterea COVID-19 către alte persoane.

Incertitudinile CEO-ului companiei Pfizer, Albert Bourla, cu privire la vaccinul anti-COVID

”Dacă eu însumi aș fi vaccinat, aș mai putea transmite virusul altor persoane?” l-a întrebat Lester Holt, de la NBC, într-un interviu de joi seara, citat de Daily Mail.

Spre surprinderea tuturor, Bourla a răspuns: ”Cred că acest lucru este ceva care nu a fost încă investigat. Nu suntem siguri despre asta, în acest moment”.

Luna trecută, Grupul Pfizer a anunțat că vaccinul pe care l-a dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech s-a dovedit a avea o eficiență de peste 90%.

Miercuri, 2 decembrie, Pfizer a primit aprobarea de la oficialii sanitari din Marea Britanie, de a începe distribuirea acestuia pentru utilizare pe scară largă.

Pfizer a solicitat aprobarea de urgență din partea Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), dar aceasta a ezitat să autorizeze vaccinul.

Anthony Fauci, expertul american în boli infecțioase care a coordonat măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului a declarat, relativ la colegii săi britanici, că ”s-au prea grăbit cu această aprobare” și a lăudat procesul de aprobare ”foarte atent” al FDA.

În timp ce cei doi producători ai vaccinului insista asupra eficacității acestuia, incapacitatea de a opri transmiterea purtătorului de virus ar putea însemna că vaccinarea nu se ridică la nivelul așteptărilor exprimate de unii oficiali din SUA.

Testarea în masă a Pfizer a funcționat în felul următor: s-au vaccinat 50% din fiecare din bazinele de peste 40.000 de voluntari, cu două doze de persoană, dând celeilalte jumătăți două doze dintr-un placebo. 

Apoi a fost monitorizat dacă persoanele testate au dezvoltat, în urma administrarii vaccinului, posibile simptome provocate de coronavirus sau efecte secundare.

Punctul final al studiului vaccinului Pfizer a fost că 164 de persoane din întregul proces au fost depistate cu coronavirus.

Atingerea obiectivelor primare nu înseamnă că un producător de medicamente știe tot ce trebuie să știe referitor la cum, dacă și cât de bine funcționează prevenirea sau tratamentul lor experimental.

Pfizer a recrutat oameni care erau lucrători esențiali sau care, în general, erau susceptibili să se infecteze cu coronavirus, dar nu au monitorizat modul în care aceștia s-au comportat efectiv și nu le-au urmărit contactele (cu excepția cazului în care, probabil, un participant a dat rezultate pozitive).

De asemenea, Pfizer și Moderna nu au testat participanții care nu aveau simptome. În cele din urmă, 162 de persoane care au primit injecția cu placebo au dezvoltat simptome de coronavirus și s-au dovedit pozitive, în timp ce doar opt din grupul vaccinat s-au dovedit a fi infectate.

Deși acest fapt reprezintă un semnal puternic - că vaccinul îi împiedică pe oameni să se îmbolnăvească, nu oferă cercetătorilor informații dacă oamenii au contractat virusul, dar nu au dezvoltat simptome, sau dacă cineva a transmis mai departe infecția.

Studiile clinice sunt considerate a avea suficiente informații pentru a evalua dacă un medicament funcționează, atunci când atinge ”punctele finale” stabilite și convenite anterior de către producătorii și autoritățile de reglementare.

CEO-ul firmei Pfizer a spus că datele sugerează că vaccinarea ar putea preveni infecțiile asimptomatice, crescând șansele ca acești oameni să nu transmită virusul, dar este prea devreme să afirme acest lucru cu certitudine.

Ce este interesant este faptul ca directorul general al Pfizer nu și-a exprimat aceste incertitudini cu câteva zile înainte, când anunţul referitor la rezultatele pozitive ale unui studiu clinic privind vaccinul său experimental, contra COVID-19, a dus la creşterea preţului titlurilor.

Acţiunile companiei au urcat luni cu 15%, după ce Pfizer şi partenera sa BioNTech din Germania au anunţat că vaccinul a avut o eficacitate de peste 92% în prevenirea Covid-19, la persoanele testate.

Albert Bourla a vândut în aceeaşi zi, luni 30 noiembrie, acţiuni ale grupului farmaceutic american în valoare de aproape 5,6 milioane de dolari, mentioneaza Reuters.

Directorul general al Pfizer a vândut acţiuni ale grupului de 5,6 milioane de dolari în ziua anunţării rezultatelor pozitive ale studiului privind vaccinul pentru Covid-19. Vânzarea a reprezentat 61,8% din acţiunile deţinute atât direct, cât şi indirect de Bourla.

Pfizer a confirmat vânzarea într-un comunicat şi a adăugat că Bourla deţine o participaţie mai mare prin ”planurile de economii calificate şi necalificate” ale companiei, ceea ce înseamnă probabil opţiuni pe acţiuni. ”Acum deţine de nouă ori salariul său în acţiuni Pfizer, după vânzarea de săptămâna aceasta”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Albert Bourla, 58 de ani, născut în Grecia, a devenit CEO al Pfizer la 1 ianuarie 2019. El a fost plătit cu un salariu de bază lunar de 1,65 milioane de dolari, începând cu 1 aprilie.

Compensația sa totală a urcat cu 82% in 2020, comparativ cu anul trecut, atingand 17,9 milioane dolari pe an, dupa cum notează site-ul specializat lohnspiegel.org.


CLICK - Follow us on Google News