Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: «Se încearcă ridiculizarea medicilor care au venit cu idei noi de scheme terapeutice»

24 Mar 2021 | scris de Monica Nistor

Damian Dragoş, CEO-ul uneia dintre cele mai mari companii farmaceutice din România - Terapia Cluj, este de părere că ”se încearcă asasinarea invermectinei” ca potenţial tratament pentru COVID-19, la fel cum s-a făcut cu alte medicamente, pentru că este ieftină.

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: «Se încearcă ridiculizarea medicilor care au venit cu idei noi de scheme terapeutice»

Damian Dragos susţine că în cazul potenţialelor tratamente ieftine pentru COVID-19 precum este ivermectina, nu există companii sau instituţii care să sponsorizeze studii clinice în vederea testării efectelor acestora. 

”De când a venit vorba de aducerea în România a ivermectinei (circa 20 lei/cura) toţi comunicatorii-medici-politicieni sau nepoliticieni, cu timp de emisie media practic nelimitat, s-au năpustit asupra ei cu sălbăticie, ignorând abundenţa datelor publicate: au invocat lipsa studiilor clinice, reacţiile adverse, uzul exclusiv veterinar, etc.  – minciuni greu de înţeles, pentru că cei care le spun cu sânge rece au totuşi pregătire medicală. Aşadar, în cel mai bun caz, nu ar fi trebuit să piardă o buna ocazie să taca din gura”, susține Damian Dragoș într-o opinie publicată în ZF.

CEO-ul Terapia evidențiază faptul că există studii cu rezultate promiţătoare privind invermectina, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că este un medicament sigur:

”Pentru cei încă interesaţi de ivermectina, laureat Nobel, stăm cam aşa:

- 27 studii anti-Covid, în care au fost incluşi 6612 pacienţi, cu rezultate bune;

- OMS, care monitorizează reacţiile adverse şi decesele cauzate de tratamentele repozitionate anti-Covid, arată că ivermectina, urmărită încă din 1992, este un medicament sigur;

- trei ţări din UE (Slovacia, Bulgaria şi unele spitale din Cehia) şi alte 12 de pe planetă, totalizând 1,5 miliarde oameni, au inclus medicamentul în protocolul anti-Covid; Japonia aşteaptă rezultatele unui studiu randomizat pentru a lua decizia finală:

- România nu e în stare să ia o decizie, se pasează verdictul la Organizaţia Mondiala a Sănătăţii WHO (care are cel mult rol consultativ) şi Agenţia Europeana a Medicamentului EMA (care nu se ocupa de aşa ceva).”

CEO-ul Terapia a mai arătat că ”pericolul cel mai mare este că acest antiparazitar ieftin reconvertit anti-Covid poate intra în uz fară sponsor, la fel că alte trei antivirale ieftine care sunt utilizate în protocolul terapeutic din Romania.

Prin sponsor înţelegându-se o companie sau o instituţie care finanţează un studiu clinic ce urmăreşte lansarea unui medicament. Adică cineva care plăteşte pentru intrarea pe piaţă.”

Damian a mai susţinut că medicii care vin cu noi scheme terapeutice sunt ridiculizaţi. 

”Şi, că să nu rămână nimeni nepedepsit, se încearcă şi ridiculizarea medicilor care au venit cu idei noi de scheme terapeutice, săvârşind blasfemia de a sugera completări la protocolul anti-Covid din Romania, care funcţionează neîndurător: daca ai dat tot ce-i în protocol şi pacientul nu a fost salvat, atunci nu putea fi salvat.

Adică nu exista nimic altceva care ar putea ajuta, iar medicii care vor să încerce ceva nou, sunt inamicii sistemului sanitar, o fortăreaţă impenetrabila de cumetrii, tovarăşii, interese şi alianţe care gestionează 60 miliarde de lei pe an.”

Pentru a fi și mai explicit la ce medici se referă, Damian a amintit de claritromicină ”despre care s-a vorbit mult în ultima vreme”, care este într-o situaţie similară cu invermectina ”nu are un sponsor pentru studii clinice (da, este ieftină), astfel încât nu vom avea evidenţe medicale pe care să ne bazăm;”

CEO-ul Terapia a mai susţinut că ”cel mai scump medicament din protocolul Covid, 8000 lei/cura „se foloseşte în continuare în Romania desi datele clinice au arătat că nu are beneficii”. 

Damian a mai precizat că din cauză că nu au existat sponsori şi alte medicamente ieftine pentru COVID au fost supuse unei campanii de ”asasinare”: ibuprofen, paracetamol, hidroxiclorochină, umifenovirului. 

Trebuie precizat că în momentul începerii discuţiilor despre invermectină ca potenţial tratament pentru COVID-19, CEO-ul Terapia şi-a arătat disponibilitatea de a importa acest medicament, având în vedere că în România există doar în varianta pentru uz veterinar. 


CLICK - Follow us on Google News