Erbicidul glifosat, cu potențial cancerigen, găsit în cereale pentru copii

14 Iun 2019 | scris de Anita Raicu

Grupul de lucru pentru mediul înconjurător (EWG) din Statele Unite precizează că a găsit, din nou, o substanță otrăvitoare în cerealele pentru copii.

Erbicidul glifosat, cu potențial cancerigen, găsit în cereale pentru copii

Mai exact, 26 dintre cele 28 de tipuri de cereale şi snack-uri populare testate conţin niveluri peste limita admisă de glifosat, principalul ingredient al erbicidului Roundup - produs de Monsanto, care este folosit în combatere buruienilor, informează prevention.com.

Raportul precizează că nivelurile de glifosat găsite în produsele testate, inclusiv în cerealele Cheerios, care sunt comercializate şi în România, au fost mai mari decât nivelurile admise.

EWG a testat anul trecut 45 de produse pe bază de ovăz şi a identificat glifosat în 43 dintre ele. Aproape trei din patru produse depăşeau limita considerată ca fiind sigură. Printre produsele cu cele mai mari niveluri de glifosat se numără batoanele de cereale, granola şi ovăz fabricate de companii mari cum ar fi Quaker, Kellogg’s şi General Mills.

”Este foarte îngrijorător că cerealele pe care copiii preferă să le mănânce conţin glifosat. Părinţii nu ar trebui să aibă grija că dacă îşi hrănesc copiii alimente sănătoase pe bază de ovăz, îi vor expune la o substanţă chimică asociată cu cancerul. Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a proteja cele mai vulnerabile populaţii.”, a declarat Alexis Temkin, toxicolog EWG şi autor al raportului.

Ce este glifosatul

Glifosatul este un erbicid care omoară buruienile şi măreşte randamentul culturilor - acesta este și motivul pentru care agricultorii nu vor să renunţe la utilizarea lui, deși ecologiştii cer de ceva vreme interzicerea erbicitului.

În privința utilizării glifosatul există numeroase avertizări, fiind suspectat că provoacă cancer, afectează fătul din pântecele mamei şi produce îmbolnăviri ale tractului gastro-intestinal.

O nouă cercetare de amploare, efectuată pe un grup de peste 2000 de persoane în Germania, a relevat că urme de glifosat se găsesc masiv în urina germanilor. Organizaţia Mondială a Sănătaţii este de părere că glifosatul afectează materialul genetic al omului şi, probabil, cauzează cancer. Se presupune, de asemenea, că erbicidul atacă sistemul hormonal, afectează fertilitatea şi are un efect negativ asupra probioticelor din tractul gastro-intenstinal.

Fermierii din SUA folosesc peste 900.000 de kilograme de erbicid Roundup în fiecare an pentru culturi diverse, cum ar fi porumb, grâu, ovăz şi soia, precum şi pentru legume ca spanacul sau copaci ca migdalul. Glifosatul este cel mai popular erbicid din lume, însă în ultimii ani mai multe studii au ridicat semne de întrebare asupra siguranţei acestuia.

În 2015, Agenţia Internaţională de Cercetare în Domeniul Cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a clasificat glifosatul ca probabil cancerigen pentru oameni, însă Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA continuă să susţină că glifosatul este sigur atunci când este folosit cu grijă.

În 2017, Uniunea Europeană a reînnoit licenţele pentru glifosat, stârnind criticile activiştilor. Dezvăluiri ulterioare au arătat că Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară a ignorat un studiu care asocia erbicidul cu cancerul.

Recent, Monsanto, firma producătoare de glisofat, a pierdut un proces intentat de un fost grădinar care susţine că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza erbicidului pe care îl folosea, care conţine glifosat. Juriul a decis că erbicidele companiei au contribuit substanţial la boala terminală a lui Dewayne Johnson şi au cerut acordarea de daune în valoare de aproape 290 de milioane de dolari.


CLICK - Follow us on Google News