Cerşetorii din România, în Basel. «Au asediat oraşul, veneau ca muştele, iar unii sunt agresivi»

23 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

Autorităţile locale din Basel au fost nevoiți să ia o măsură radicală, după ce zeci de cerşetori, majoritatea proveniţi din România, pur și simplu au invadat străzile oraşului.

Cerşetorii din România, în Basel. «Au asediat oraşul, veneau ca muştele, iar unii sunt agresivi»

Autoritățile din Cantonul Basel-Stadt au fost nevoite să introducă pe ordinea de zi o problemă pe care o credeau rezolvată, dar care a reînceput să le dea serioase bătăi de cap în utlima vreme.

La doi ani după ce au ridicat interdicţia pentru cerşetorie, care a fost în vigoare timp de mai mulţi ani, situaţia s-a înrăutăţit din nou, iar oraşul a fost împânzit de zeci de cerşetori.

Potrivit publicaţiei elveţiene SRF, cei mai mulţi dintre cerşetori provin din România.

La cererea locuitorilor din Basel, exasperaţi de situaţie, autorităţile au dispus din nou interzicerea cerşetoriei. 

”Cerşetorii au devenit o pacoste intolerabilă în Basel. Aceasta este limita. Nu poţi sta într-o cafenea de stradă fără să fii asediat de mulţi cerşetori", a declarat consilierul local Pascal Messerli, pentru sursa citată.

”Modul în care cerşesc este foarte agresiv, mai ales dacă nu doreşti să le dai bani. Oamenii sunt hărţuiţi în oraş, iar asta îi deranjează enorm. Este nevoie să acţionăm urgent", a spus și consilierul liberal René Häfliger. 

”Au asediat practic oraşul, veneau ca muştele, iar unii au devenit agresivi”, a adăugat un alt consilier.

Nu toţi consilierii locali au fost de acord cu introducerea interdicţiei de a cerşi. Cei grupaţi în Alianţa Verde consideră că interzicerea cerşetoriei este o încălcare a libertăţii personale.: „”erşitul în mod organizat este deja interzis. Pentru unii oameni, cerşitul este singura modalitate de a obţine bani", a declarat Michelle Lachenmeier. 

După lungi dezbateri, problema interzicerii cerşetoriei a fost supusă la vot, iar 48 de consilieri au votat în favoarea ei, în timp ce 45 de voturi au fost împotrivă.

Decizia nu va intra automat în vigoare, Guvernul regional urmând să o analizeze, după care, în termen de cel mult trei luni va lua o decizie finală. 


CLICK - Follow us on Google News