Cum își explică un clujean salvarea sa de sub un pod de gheață, după ce și-a salvat fiul de la înec

24 Feb 2021 | scris de Ioana Tomozei

În weekend-ul trecut, Ciprian Păun, un cunoscut avocat clujean, se afla alături de familie în vacanță la o pensiune din apropierea lacului Colibiţa, în satul Miţa, judeţul Bistriţa-Năsăud. 

Cum își explică un clujean salvarea sa de sub un pod de gheață, după ce și-a salvat fiul de la înec

O fracţiune de secundă de neatenţie şi băiatul familiei, Mihai, un adolescent în vârstă de 15 ani, a fost luat de curentul puternic al unui pârâu de munte.

”I-a căzut o hârtie din buzunar şi s-a aplecat după aceasta ca să nu ajungă în apă. Ninsese şi pe albia pârâului s-a format un strat subţire de gheaţă şi aveai impresia că tot pârâul e acoperit de gheaţă”, povesteşte Ciprian Păun pentru cotidianul Adevărul

Gheaţa s-a rupt sub greutatea băiatului şi acesta a ajuns în pârâu și, deși adâncimea nu era foarte mare, apa ajungând cam până la nivelul genunchilor, pârâul avea un debit foarte mare.

”Mihai a fost dus de apă până la o mică cascadă naturală şi curentul l-a lipit de un pod de gheaţă. Atât de puternic era curentul de apă încă nu se putea mişca”, continuă relatarea Ciprian Păun.

Cei doi părinți au sărit să-şi salveze fiul, dar Ioana Păun, care spre deosebire de Mihai şi Ciprian nu ştia să înoate foarte bine, s-a pus într-o situație periculoasă, reușind să iasă la mal.

”Eu şi cu Mihai strigam  după ea, eram îngrijoraţi. Am încercat să-l împing pe Mihai către mal, unde veniseră prietenii noştri, alertaţi de copii”, spune Ciprian Păun.

Distanţa până la mal nu era mare, circa doi metri, dar curentul de apă era foarte puternic.

”Nu puteam să-l împing pe Mihai. El are vreo 60-70 de kilograme plus că hainele erau îmbibate cu apă. M-am lăsat pe spate şi l-am împins cu picioarele, iar prietenii mei au reuşit să-l prindă şi să-l scoată la mal”, detaliază clujeanul.

Fix în acel moment, s-a întors să vadă unde este soţia lui, și a fost aruncat cu violenţă de curentul de apă sub un pod de gheaţă. 

”Soţia ieşise, dar nu am văzut-o. Atunci, curentul m-a lovit puternic, parcă am simţit o creangă sau ceva.

M-a băgat exact sub podul de gheaţă, ca pe un dop. Picioarele îmi erau în afară, capul şi corpul înăuntru”.

Apa reușea să treacă prin podul de gheață printr-o spărtură de circa 20 de centimetri diametru.

”Îmi amintesc că am încercat să ling gheaţa ca să pot lua oxigen cumva. La puţin timp după ce am ajuns sub gheaţă mi-am pierdut cunoştinţa”, povesteşte Ciprian Păun. 

Între timp, prietenii săi încercau să spargă podul de gheaţă, cu pietre, cu lemne, cu o umbrelă, dar totul a fost în zadar, gheaţa era foarte groasă. 

”Un prieten a găsit un târnăcop pus de Dumnezeu acolo, că altfel nu-mi explic cum a găsit la pensiune un târnăcop.

A spart gheaţa şi m-au scos. Am avut noroc că erau acolo şi oameni solizi, vreo patru m-au ridicat: eu am 90 de kilograme plus hainele de iarnă îmbibate cu apă”.

Printre prietenii salvatori se afla un medic, chirurg, Adrian Bartoş, care a început resuscitarea.

”Eram vânăt şi aveam puls zero. Am fost inconştient timp de 4-5 minute. Mi-au scos din gură pietre şi noroi.

La un moment-dat a vrut să-mi taie gâtul pentru a deschide căile respiratorii, dar n-a fost cazul pentru că am început să clipesc şi am început să-mi revin”, povesteşte Ciprian Păun. 

A fost dus la pensiune, în zona unde se afla piscina şi era mai cald, şi dezbrăcat pentru a i se stabiliza temperatura. 

Până în momentul în care la fața locului au ajuns medicii de la SMURD, starea lui Ciprian Păun se stabilizase. A fost dus apoi cu elicopterul SMURD la Urgenţa la Cluj-Napoca şi acum este ţinut sub observaţie la Institutul Inimii. 

Ciprian are numai cuvinte de laudă despre medici care au avut grijă de el, atât cei de la SMURD, cât şi specialiştii de la Cluj care i-au făcut investigaţii să vadă dacă nu are nimic la inimă, plămâni sau creier.

”Medicilor le este greu să-şi explice cum de am scăpat fără mari probleme după ce am stat leşinat 4-5 minute. Sunt bine. Am doar sternul fracturat”, a spus el. 

La rândul său, avocatul clujean nu găsește o explicaţie logică pentru care s-au întâmplat toate coincidenţele pozitive care l-au ajutat să supravieţuiască:

”Din punctul meu de vedere, ce am învăţat din această experienţă este să cred în Dumnezeu. Eu nu sunt cel mai bun creştin practicant, dar ştiu că nu există o explicaţie logică pentru toate coincidenţele pozitive care au făcut posibilă salvarea mea.

Aşa ceva nu poţi prevedea, să fii la munte cu prieteni medici, cu prieteni solizi care să te poată scoate din apă, să găseşti un târnăcop... Nu puteam sta leşinat 4-5 minute sub gheaţă şi să nu am nimic”. 

”Mi-am dat seama că sunt un tată extraordinar de fericit. Ce poţi cere mai mult decât privilegiul de a-ţi salva copilul? Restul sunt banalităţi. Nu contează nume, faimă, nimic”, spune Ciprian Păun. 

Avocatul spune că de acum încolo o să cinstească fiecare zi pentru că ”fiecare zi e o binecuvântare”. 


CLICK - Follow us on Google News