Șofer de tir, cu studii juridice la privat, candidat la postul de director de spital: «Nu poţi să-l îmbraci pă ruda pacientului în costum de COVID»

08 Feb 2021 | scris de Ioana Tomozei

Concursul pentru ocuparea funcţiei de manager a Spitalului Municipal Câmpina a fost organizat luni, 8 februarie.

Șofer de tir, cu studii juridice la privat, candidat la postul de director de spital: «Nu poţi să-l îmbraci pă ruda pacientului în costum de COVID»

Gabriel Dima, 43 de ani, (îmbracat în albastru în imagine - N.R.), ambulanţier în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, fost şofer de tir, printre altele, a fost singurul candidat înscris la concurs.

Gabriel Dima a fost viceprimar de comună timp de doi ani, a lucrat ca şofer de tir, iar în prezent este ambulanţier în cadrul SAJ Prahova.

El are studii juridice, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti în anul 2007, iar în 2015 a finalizat studiile de master la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii ”Spiru Haret” din Bucureşti.

A lucrat o perioadă în mediul privat, pentru ca apoi să intre în viaţa politică, ALDE. S-a angajat în 2018 la Serviciul de Ambulanţă Prahova, pe postul de ambulanţier, pentru ca în 2019 să urmeze şi cursurile de management şi perfecţionare în domeniul sanitar. Şi-a intrerupt cariera de ambulaţier câteva luni pentru a fi şofer de tir.

Concurentul trebuia să-şi prezinte proiectul de management în faţa unei comisii din care au făcut parte doi manageri de spital, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi un reprezentant al Asociaţiei Pacienţilor.

Conform procedurii, Gabriel Dima a trebuit să răspundă la o serie de întrebări venite din partea comisiei de exameniare, însă explicaţiile sale au produse râsete în sala de examen.

Candidatul dovedit că nu are noţiuni elementare în ceea ce priveşte legislaţia fără de care nu se poate administra un spital, şi nici măcar nu are habar care este relaţia între un spital şi Casa de Asigurări de Sănătate sau Primărie, în subordinea căreia se află instituţia pe care dorea să o conducă.

Întrebat, de exemplu, care este relaţia, din punct de vedere ierarhic, între managerul spitalului şi autoritatea publică locală, ambulanţierul a răspuns: ”Este şeful mai mare”.

Rugat de către comisie să încerce să formuleze un răspuns folosind termeni economico-financiari, Gabriel Dima s-a poticnit într-un ”deci”, urmat de pauză. Ambulanţierul nu a putut explica nici măcar ce trebuie să facă o echipă managerială într-un spital.

Cornel Moise, reprezentantul Asociaţiei Pacienţilor Prahova, a încercat să afle ce planuri are Gabriel Dima în legătură cu bolnavii care se internează la spitalul din Câmpina, în faţa unui nou val de de infectări cu noul coronavirus.

”Cu ce planuri de măsuri veniţi dumneavoastră pentru ca în spitalul Câmpina să nu se întâmple ce s-a întâmplat la Matei Balş şi la Piatra Neamţ?”, a fost întrebarea reprezentantului pacienţilor din Prahova.

Răspunsul candidatului a fost, cuvânt cu cuvânt...

”Referitori la chestia aceasta cu focul deci e o măsură importantă pe care poţi să faci un contract de prestări servicii cu o anumită firmă care să-ţi verifice de exemplu toate instalaţiile electrice, pe parte de aparatură şi trebuie ţinut acest lucru în scurt.

Problema este că multe spitale sunt foarte vechi şi această chestie este puţin mai cum să vă zic ca să schimbi o instalaţie la un întreg spital este foarte greu, dar se poate porni pe anumite sectoare şi îndreptat acest lucru pentru a nu avea evenimente de genul acesta care nu sunt atât de...”, și-a expus perspectiva Gabriel Dima.

În acelaşi ton au urmat şi alte răspunsuri la întrebările pertinente venite din partea repezentanţilor comisiei de examinare.

Întrebat cum poate rezolva criza de comunicare între spital şi rudele pacienţilor bolnavi de COVID-19 internaţi la Câmpina, ambulanţierul a răspuns:

”Deci o altă chestie care poţi să mai faci în afară de telefonic, nu poţi să-l îmbraci pă ruda pacientului în costum de COVID şi să-l duci la... acolo la serviciul din partea unde trebuie să răspundă la telefon nu-şi desfăşoară serviciul cum trebuie. Aicia e altă chestie...”, a fost o parte din răspunsul său.

În ceea ce priveşte criza de medici cu care se confruntă spitalul, ambulanţierul a arătat că are o soluţie clară pentru a atrage specialişti la Câmpina.

”Prin media, prin toate soluţiile deci trebuie să cauţi să îţi aduci medici prin toate soluţiile necesare, prin media, prin Facebook, prin orice”, a fost soluţia găsită ad-hoc de fostul şofer de tir.


CLICK - Follow us on Google News