COVID, studiu. Coronavirusul circula în Italia încă din septembrie 2019

16 Noi 2020 | scris de Monica Pavelescu

Un studiu al Institutului Naţional al Cancerului (INT) din Italia, semnalează faptul că SARS-Cov2 circula în Italia din septembrie 2019, indicând faptul că boala provocată de acest agent patogen s-ar fi putut răspândi în afara Chinei mai devreme decât s-a crezut anterior.

COVID, studiu. Coronavirusul circula în Italia încă din septembrie 2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că noul coronavirus şi COVID-19, boala respiratorie pe care o provoacă, nu erau cunoscute înainte ca focarul să fie raportat pentru prima dată în Wuhan, în centrul Chinei, în decembrie.

Primul pacient cu COVID-19 din Italia a fost depistat pe 21 februarie într-un orăşel de lângă Milano, în regiunea de nord a Lombardiei.

Studiul cercetătorilor italieni, publicat în revista ştiinţifică Tumori Journal a INT, arată că 11,6% din 959 de voluntari sănătoşi înscrişi într-un studiu de screening al cancerului pulmonar între septembrie 2019 şi martie 2020, au dezvoltat anticorpi la coronavirus cu mult înainte de luna februarie.

Un alt test specific pentru anticorpi la SARS-CoV-2 a fost efectuat de Universitatea din Siena (regiunea Toscana) pentru aceeaşi cercetare intitulată "Detectarea neaşteptată a anticorpilor SARS-CoV-2 în perioada pre-pandemică în Italia".

Studiul a relevat că patru cazuri datând din prima săptămână a lunii octombrie au fost, de asemenea, pozitive la anticorpi care neutralizează virusul, ceea ce înseamnă că s-au infectat în septembrie, a declarat pentru Reuters Giovanni Apolone, coautor al studiului.

”Principala constatare a studiului este că persoane fără simptome nu numai că au fost pozitive după testele serologice, dar au avut şi anticorpi capabili să omoare virusul”, a spus Apolone.

"Înseamnă că noul coronavirus poate circula în rândul populaţiei mult timp şi cu o rată scăzută de letalitate, nu pentru că dispare, ci doar pentru a exploda din nou", a adăugat el.

Cercetători italieni au declarat pentru Reuters în martie că au raportat un număr mai mare decât de obicei de cazuri de pneumonie severă şi gripă în Lombardia în ultimul trimestru al anului 2019, un semn că noul coronavirus ar fi putut circula mai devreme decât se credea anterior.


CLICK - Follow us on Google News