OMS: Coronavirusul afectează mai mult locuitorii marilor orașe, unde poluarea este mai mare

02 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

În cadrul unei videoconferinţe, Maria Neira, directoarea Departamentului de sănătate publică şi mediu din cadrul OMS, a avertizat în legătură cu faptul că noul coronavirus pare să afecteze mai mult sănătatea oamenilor din marile oraşe, expuși ani de-a rândul poluării.

OMS: Coronavirusul afectează mai mult locuitorii marilor orașe, unde poluarea este mai mare

Locuitorii din marile aglomerări urbane sunt mai susceptibili să contracteze boli, şi nu doar respiratorii, fapt ce necesită "o reorganizare" urgentă a acestor orașe, pentru a da prioritate deplasării pietonale şi a le face mai salutare, a mai declarat oficialul OMS.

Ea a insistat în legătură cu faptul că sănătatea este o chestiune publică care necesită protejarea naturii, acea sursă necesară vieţii.

"Dacă distrugem natura, care este sursa noastră de viaţă, vom provoca probleme grave de sănătate publică şi ne vom face singuri rău", a subliniat Neira.

S-a evidenţiat o legătură, ce trebuie încă verificată, care arată că în oraşele cu niveluri mari de poluare, infecţia COVID-19 a lovit mai mult cetăţenii şi "nu este un lucru întâmplător", a adăugat experta ONU.

"Trebuie să înţelegem că distrugerea mediului înconjurător înseamnă acel consum nestăvilit, traficul supraaglomerat, comerţul cu animale sălbatice, practicile agricole intensive, defrișările, poluarea cu plastic....." a explicat Neira.

Aceşti factori, alături de poluarea oraşelor populate excesiv şi posibilitatea ca în era globalizării să facem înconjurul lumii în 24 de ore generează "cocktailul perfect" pentru ca, în opinia ei, anumite anumite virusuri să găsescă condiţii ideale pentru a se răspândi.

"L-am oferit cele mai bune condiţii posibile şi nu au pierdut oportunitatea", a asigurat ea.

Însă dincolo de pandemiile care atrag atenţia, problema schimbărilor climatice rămâne aici şi necesită recuperarea ecosistemelor, care ne asigură sănătatea (...) o alimentaţie mai sustenabilă, o agricultură inteligentă şi oraşe mai puţin poluate, în care maşinile trebuie să înceteze să mai fie centrul strategiilor de planificare", a încheiat experta ONU.


CLICK - Follow us on Google News