Cum ar fi scăpat coronavirusul SARS-CoV-2 din laboratorul din Wuhan

31 Mai 2021 | scris de Cristina Romanescu

Și serviciile de informaţii britanice studiază informațiile obținute cu privire la teoria scăpării coronavirusului SARS-CoV-2 din laboratorul de la Wuhan.

Cum ar fi scăpat coronavirusul SARS-CoV-2 din laboratorul din Wuhan

Serviciile de informaţii britanice vor lucra cu omologii americani pentru a reexamina teoria accidentului de laborator în măsura în care oamenii de ştiinţă, inclusiv experţi de la OMS spun că au fost numiţi ”conspiraţionişti” de colegii lor proeminenţi.

”Tăcerea celor de la Wuhan este tulburătoare. Trebuie să deschidem cripta şi să examinăm ce s-a întâmplat pentru a ne putea proteja mai bine în viitor.Asta înseamnă deschiderea unei anchete alături de partenerii din lume şi de la OMS”, a declarat Tom Tugendhat, preşedintele comisiei de afaceri externe din parlamentul britanic.

”Ar putea fi dovezi care să ne conducă pe o cale şi altele care să ne trimită în direcţia opusă. În orice caz, partea chineză va minţi. Nu cred că vom afla vreodată care din ele este adevărată”, a declarat o sursă anonimă de informaţii, familiară cu noua anchetă britanică.

Cum ar fi scăpat SARS-CoV2 din laboratorul chinez de la Wuhan

Cheia declanșării pandemiei ar putea fi găsită în colaborarea dintre Institutul de Virusologie din Wuhan şi  EcoHealth Alliance, o organizaţie finanţată de SUA şi condusă de cercetătorul britanic Peter Daszak, în măsura în care acestea ar fi realizat studii riscante asupra coronavirusurilor ce nu au fost făcute publice.

SARS-CoV-2 ar putea avea legătură cu un incident de infectare a cărui mortalitate a fost pusă pe seama unei contaminări cu o ciupercă. 

În aprilie 2012, șase mineri s-au îmbolnăvit grav după ce au luat contact cu fecalele liliecilor într-o peşteră din provincia Yunnan, iar trei dintre ei au murit.

Simptomele similare unei forme severe de COVID-19 au fost documentate într-un articol obscur. Probele prelevate de la ei au fost analizate la laboratorul din Wuhan.

Ulterior, echipe ale laboratorului au prelevat probe din acea peşteră şi au identificat nouă coronavirusuri.

Virusologul Jonathan Latham, directorul Bioscience Resource Project, a dezvăluit într-un articol publicat pe site-ul companiei că a descoperit o lucrare din 2013 a unui medic tânăr despre şase pacienţi cu pneumonie severă cauzată de virusuri necunoscute şi că ar fi singurul studiu de la acea vreme care menţionează boala minerilor. Doctorul, Li Xu, a fost supervizat de un profesor de la spitalul unde au fost aceştia internaţi.

Cercetătorii chinezi, scrie Latham, ”au izolat, cultivat şi studiat coronavirusuri din acea peşteră. Ar putea fi doar vârful aisbergului şi numeroase alte laboratoare ar putea face acelaşi lucru fără să ştim”.

O ipoteză avansată de Latham este că virusul s-a replicat în plămânii minerilor, iar cercetătorii chinezi  au lucrat asupra mostrelor virale, care au scăpat din laborator şi s-au răspândit în piaţa de fructe de mare din Huanan, situată la trei kilometri de Institutul de Virologie.

Cercetătorul spune că există similarităţi genetice între virusul din peştera Moijang şi Sars-CoV-2.  Unul din ele, RaTG13, are o similaritate de 96.2 % cu virusul ce provoacă COVID-19, fiind cel mai apropiat de SARS-CoV-2.

Virusologul chinez Li-Meng Yan lansează ipoteza conform căreia varianta RaTG13 a fost modificată genetic şi folosită în experimentele controversate de adăugare de funcţii - de multe ori secrete, acestea aparţin de regulă cercetătorilor militare.

”Institutul de Virusologie şi EcoHealth Alliance nu au furnizat informaţii despre mostrele şi bazele lor de date.

Cu cât vor fi mai secretoşi cu atât vor stârni inevitabil mai multe suspiciuni privind culpabilitatea lor comună în legătură cu ce s-a întâmplat realmente la Wuhan la sfârşitul anului 2019”, a arătat Latham.

Totuşi mulţi alţi cercetători rămân sceptici în privinţa teoriei accidentului de laborator.

Virusologul  Angela Rasmussen de la Georgetown Center for Global Health,  Washington, e de părere că ar fi o conspiraţie prea extinsă şi chiar de ar fi existat o scurgere din laborator nu e plauzibil că ar fi putut fi acoperită.

”Nu avem noi date care să indice că asta ar putea fi o cauză. O scăpare din laborator a fost mereu o ipoteză plauzibilă, dar nu avem noi dovezi. Proponenţii teoriei au luat ca proaspete vechile dovezi. Asta nu o face deodată mai credibilă decât anterior”, a spus aceasta.


CLICK - Follow us on Google News