Povestea ceaiului anti-COVID pe care chiar președintele Madagascarului l-a băut în direct, la tv

23 Mai 2020 | scris de Monica Pavelescu

În timpul unor crize majore precum cea generată de coronavirus, mulți oameni se regăsesc în căutarea unui tratament miraculos care să le ofere siguranța că vor fi protejați, salvați. 

Povestea ceaiului anti-COVID pe care chiar președintele Madagascarului l-a băut în direct, la tv

Covid-Organics este un ceai ”miraculos” realizat din extract de plante și care este promovat de președintele Madagascarului, Andry Rajoelina.

Despre acest ceai, lansat în Madagascar luna trecută, se pretinde că vindecă boala COVID-19 și că poate fi, de asemenea, folosit preventiv.

Fără să fie validat de medici și de oamenii de știință, Covid-Organics este și subiectul unui avertisment din partea OMS, notează revista TIME.

Pe 20 aprilie, președintele Madagascarului a convocat o conferință de presă pentru a anunța o descoperire în lupta cu boala COVID-19 - un vechi tratament împotriva malariei care dă rezultate miraculoase în rândul celor mai bolnavi pacienți din țară.

Președintele afirmă că este atât de sigur că acest tratament funcționează, încât îi îndeamnă și pe școlari să bea licoarea zilnic, preventiv. Rajoelina recunoaște că și el folosește medicamentul.

Pentru a dovedi siguranța noii sale descoperiri, alege o sticlă, urcă pe podium și ia o gură din tratamentul miraculos.

”Acest ceai din plante dă rezultate în șapte zile. Au fost efectuate teste - acum două persoane au fost vindecate de acest tratament”, afirmă oficialul malgaș.

Ceaiul, etichetat Covid-Organics, este apoi împărțit diplomaților, miniștrilor și jurnaliștilor prezenți la eveniment. Gustă și ei, în timp ce președintele anunță triumfător că primul remediu african pentru coronavirus, bazat pe medicina tradițională, va fi distribuit în toată țara și, eventual, pe întregul continent.

În câteva zile, mai multe națiuni africane, printre care Tanzania, Congo sau Haiti s-au interesat de achiziționarea leacului, în ciuda faptului că Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că nu există niciun tratament-minune împotriva infectării cu noul virus.

Băutura, făcută din extract de pelin, a fost lansată după ce a fost testată pe un eșantion de 20 de persoane, pe o perioadă de trei săptămâni, în ciuda averismentelor repetate ale specialiștilor.

Academia Națională de Medicină din Madagascar a avertizat într-o declarație că ”este un medicament pentru care nu există dovezi științifice și care riscă să dăuneze sănătății populației, în special a copiilor.”

”Multe plante și substanțe sunt propuse fără cerințele minime și dovezi de calitate, siguranță și eficacitate. Utilizarea unor astfel de produse poate pune oamenii în pericol, dând un fals sentiment de securitate și distrăgându-i de la spălarea mâinilor și distanțare fizică, esențiale în prevenirea COVID-19.”, se arată într-o declarație a Organizației Mondiale a Sănătății, din 4 mai.

În Madagascar folosirea remediilor tradiționale este atât de adânc înrădăcinată în cultura locală, încât majoritatea populației folosește tratamente pe bază de plante pentru durerile de cap sau pentru cele de stomac.

Covid-Organics a fost dezvoltat de Institutul de Cercetare Aplicată din Madacascar, apreciat pentru descopeririea unor tratamente farmaceutice recunoscute la nivel internațional, cum ar fi Madeglucyl, care poate ajuta la gestionarea diabetului.

Când președintele Rajoelina a făcut anunțul, mai puțin de 20 de pacienți au primit remediul. Un număr atât de scăzut este lipsit de sens atunci când vorbim despre o boală care este încă atât de slab înțeleasă și ale cărei efecte pot varia de la asimptomatice până la insuficiența masivă a organelor, dar Andrianjara susține că remediile în sine nu pot face rău.

”Au fost testate temeinic pentru toxicitate și sunt pe piață de 30 de ani, așa că le știm deja eficacitatea.”

Băutura miraculoasă nu poate fi verificată de comunitatea științifică pentru că în afară de pelin, IMRA nu a făcut public numele celorlalte ingrediente, de teamă că formula ar putea fi furată.

Într-o declarație de presă, pe 14 mai, OMS transmitea că nu există dovezi științifice care să susțină siguranța și eficacitatea Covid-Organics. Directorul regional al OMS pentru Africa, Dr. Matshidiso Moeti, a spus că testarea riguroasă ar fi vitală pentru credibilitate.

Shabir Madhi, profesor de vaccinologie la Universitatea din Johannesburg, a declarat pentru The Guardian că nu a văzut nicio dovadă că remediul este eficient, menționând că numărul scăzut de cazuri confirmate în Madagascar (448 până pe 22 mai) face imposibil de evaluat eficacitatea.

”Majoritatea persoanelor care au acest virus nu prezintă simptome. Dintre cei care dezvoltă simptome, 85% dintre au boli ușoare. Le puteți trata cu apă și ar avea același efect.”

Confruntat cu criticile, președintele Rajoelina a declarat într-un interviu acordat France24, că peste 100 de pacienți COVID-19 din Madagascar au fost deja tratați cu Covid-Organics. ”Cred că problema este că [băutura] vine din Africa și nu pot admite că o țară precum Madagascar a venit cu această formulă pentru a salva lumea.”

Rajoelina este rareori văzut în aceste zile fără o sticlă în apropiere, ceea ce i-a făcut pe mulți să se întrebe unde merg profiturile.

Pe străzile din Antananarivo, capitala Madagascarului, nu există dezbateri. Covid-Organics se găsește în aproape toate supermarketurile și magazinele din colț. Doza recomandată este de două ceaiuri pe zi, timp de șapte zile, și se vinde pentru echivalentul a 20 de cenți pentru o sticlă de ceai cu o singură porție, sau 1,5 dolari pentru o cutie cu 10 pungi de ceai care pot fi gătite acasă.


CLICK - Follow us on Google News